Хамас пое отговорност за атаката в Тел Авив, обеща още (видео)

Свят

09-06-2016, 10:12

Снимка:

twitter.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-малко четирима души бяха убити при нападение в търговския комплекс Sarona Market, а други 16 са пострадали, включително трима в критично състояние


Терористичната групировка „Хамас” обяви в съобщение рано тази сутрин, че двамата нападатели, които убиха няколко души в кафене в израелската столица Тел Авив в сряда вечерта, са членове на организацията, съобщават израелски медии.



В официално съобщение в „Туитър” „Хамас” похвали нападателите като „герои” и заплаши, че ще има още много подобни атаки след Рамадан. Медия към организацията разпространи рисунка с традиционна палестинска заплаха на Рамадан със заглавие „Операция Тел Авив”.


 

Лидерът на „Хамас” Исмаил Хания нарече ранения терорист „герой” и отбеляза, че се моли за душата му. Групировката добави, че атаката е „послание от децата на съпротивата за лидерите на окупацията, особено за военния министър Авигдор Либерман”, който пое поста миналата седмица.



От  „Фатах”, противник на „Хамас”, отбелязваха в официалния си профил в „Туитър”, че Израел „жъне последиците от избраното насилие срещу палестинския народ”.

Най-малко четирима души бяха убити при нападение в търговския комплекс Sarona Market, а други 16 са пострадали, включително трима в критично състояние. Премиерът Бенямин Нетаняху се закани да бъдат предприети „решителни действия” за залавянето на извършителите на атаката, която е трета в града за тази година.

Палестински медии съобщават, че двамата извършители на нападението се казват Мухамад и Халид Мухамра. Единият от двамата е прострелян от полицай, а вторият е задържан от властите и се разпитва.  Двамата са от село Ята на Западния бряг, намиращо се до Хеброн. Те са на 21 години. Влезли са нелегално на територията на Израел. Нямат криминално минало.

Армията на Израел нахлу в дома на единия от нападателите и разпита семейството, според медия Walla. Израелските служби се опитват да установят как двамата са влезли на израелска територия от Западния бряг.

В същото време Израел отмени разрешителни за влизане на 83 хиляди палестинци на израелска територия във връзка с атаката.