Министър Захариева: Решението на ВСС да не подкрепи промените в ЗСВ е абсурдно

„Решението на Висшия съдебен съвет да не съгласува промените в Закона за съдебната власт е абсурдно“, коментира правосъдният министър Екатерина Захариева, която е в Люксембург на заседание на Съвета на министрите на правосъдието.

„Единствените забележки на представителите на ВСС в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа бяха по главата за инспектората. Голяма част от критиките днес бяха по текстове, вече подкрепени от ВСС. Нещо повече, част от текстовете, които бяха критикувани днес, бяха предложени именно от ВСС – например за атестирането на членовете на ВСС и част от текстовете за кариерното израстване, което прави отрицателното им становище още по-нелепо. Министерството на правосъдието пази стенограмите от заседанията на Съвета, както и писмените становища на ВСС и останалите институции и организации“, допълни министър Захариева.

„Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е плод на денонощния труд на много експерти и колеги от различни институции. Той е в процедура по съгласуване и ще бъде предложен за одобрение от Министерския съвет, след което ще бъде внесен в парламента“, каза още правосъдният министър.