Треньорът на шампиони Велислав Венински: Радвам се, че творя и правя нещо хубаво за децата

Велислав Венински е треньор на шампиони. Специалистът от ТК "Локо 98" (Пловдив), работи с шампионката от Държавното лично първенство до 12 г. "DEVIN CUP" Катерина Димитрова (ТК "Локо 98" Пловдив).

- С треньорска дейност се занимавам вече десетина години, може и повече да са. Започнах с малки дечица и групички. Попаднах на хубави деца, имахме някои доста добри. Имаме успех и то немалък, лично мой и на клуба. Без да имаш подкрепата на роднини, родители, шефове и федерация, няма как да стане. Радвам се, че децата се занимават с нещо, което ги радва, и искат да се развиват. На мен лично работата ми носи радост, щастлив съм, че творя, че правя нещо хубаво, както за мен лично, така и за децата.

- Всеки един треньор на деца отговаря не само за развитието им като спортисти, но и като личности. Тази отговорност тежи ли?

- Не бих казал, че тежи. Опитвам се да ги науча да бъдат хора, да са културни и възпитани. Уча ги да играят тенис, който аз смятам, че е правилен - хубав и агресивен. Не мисля, че тежи, въпреки че има моменти с напрежение, но с разговори, със сърце и доброта всичко се оправя. По този начин действам аз. Важното е децата да се чувстват добре. Те доста слушат и, като им влезнеш под кожата, вече е малко по-лесно.

- На държавното лично първенство до 12 г. "DEVIN CUP" при момичетата поставената под номер 4 Катерина Димитрова надделя над лидерката в основната схема Денислава Глушкова (ТК "Дема") с 6:1, 6:2. С какво Катя заслужи титлата?

- Катето има силен характер и воля. Никога не се предава и си вярва, желае успеха и мисля, че затова нещата ѝ се получават. Също така и много се труди.

- Кое е най-трудното за нея, върху какво трябва най-много да работите?

- Опитвам да работим постоянно върху цялостното развитие на играта. Имало е моменти, в които сме работили само за техника, имало е моменти, в които сме работили само за движение, за отделни елементи - само сервис, ретур и ситуации. С времето, както и със спокойствие и тренировки се постигат резултати. В момента е в период на турнири, след тях ще анализирам върху какво трябва да работим, но работа винаги има - върху техника, ситуации, отигравания и т.н.

- Катя е част от програмата на БФТ „3Т” за развитие на млади таланти, в която влизат 8 деца до 12 г. Това не е първия ѝ успех за сезона. В коя област виждате най-голям напредък?

- Катя има добра мускулатура и е доста бърза, но голямо подобрение има в движението ѝ по корта. Също така технически е подобрила доста неща, като при сервиса има най-голям напредък. С победите идва и вярата в себе си и самочувствието.

- Каква е разликата между това да работите с момчета и с момичетата?

- Разликата е немалка, като е най-вече на психологическа основа. Всяко дете е различно като характер и като държание. Децата имат уважение към нас и ни вярват. Стараят се. Подходът ми към децата е с приказки, с различни упражнения, трябва да знаеш кога да го подкрепиш, кога може да се викне, за да им влезе информацията в главата.

Пожелавам на Катя да е жива и здрава, другото е труд. Независимо дали побеждаваш или губиш, това е развитие. Надявам се Катето да е здрава, да няма контузии, което е много важно. Смятам, че тя е доста добре подготвена и ще се развива, защото иска да се учи, за да може да постигне успехи - както лични, така и за България, на летните купи. Мисля, че имаме хубав състав.