Започна мрежовата среща по програма „Творческа Европа“ от серията „Форум 2019“

Мисия Пловдив

16-06-2016, 11:21

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започна мрежовата среща от серията „Форум 2019“ с фокус: „Творческа Европа“, която ще продължи през целия ден на 16 и 17 юни 2016 г. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Срещата е посветена на създаване и поддържане на партньорска мрежа между местните културни оператори и проектни партньори от страната и Европа. Основен критерий на програмите „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“ е партньорството между организации, работещи в области Култура и Медия, които са базирани в ЕС и в трети страни с право на участие.

Събитието бе официално открито от Амелия Гешева – заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив. Мрежовата среща е последната за 2016 г. от поредица обучителни семинари, организирани съвместно от Фондация „Пловдив 2019“ и бюрата „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“. Крайната цел на серията срещи е подготовка и създаване на проектни предложения за финансиране по двете европейски програми, както и стимулиране на партньорства между културните оператори на местно и международно ниво.

 „Сигурна съм, че партньорствата между организациите от Пловдив, страната и Европа ще продължат да се развиват, защото се крепят на силата и професионализма на екипите на Бюро „Творческа Европа“, Бюро „Европа за гражданите“ и ОФ „Пловдив – 2019“. Те са двигателят на тази среща и на бъдещите проекти, които ще се родят и ще подпомогнат нашата идея и желание да направим Пловдив най-добрата Европейска столица на културата“, каза в приветствието си заместник –кметът по култура и туризъм.

„Пожелавам на всички участници ползотворна работа и в рамките на тези 2 дни, в които ще имате възможността да видите нашия град – да откриете нови пространства за културни проекти, да намерите нови партньори и да вярвате, че ЗАЕДНО можем повече. Искрено се надявам, че нашият град ще остане в сърцата ви, както и че ще намерите сред нашите културни оператори не само нови, интересни партньори, но и приятели“, завърши приветствието си Амелия Гешева.

Водещи на мрежовата среща по програма „Творческа Европа“ са Весела Кондакова – координатор на Бюро „Творческа Европа“ и Добрина Милушева - координатор на Бюро „Европа за гражданите“ към Министерство на културата – България.

Програмата през първия ден на форума, който се провежда на работен език английски, започна с презентациите „Европейска столица на културата“ и Артистичната програма на Пловдив, представени от  Светлана Куюмджиева артистичен директор на ОФ „Пловдив 2019“ и членовете на екипа:  Станислава Ташева, Гина Кафеджиян и Ваня Грозданова.

Фондация „Пловдив 2019“ реализира инициативата „Европейска столица на културата“ – част от програма „Творческа Европа“. Фондацията е член на  мрежата на Европейските столици на културата и  поема ангажимент да съдейства за създаването на потенциални партньорства в рамките на Европейския съюз, което е един от основните критерии за участие в двете европейски програми.

В рамките на двата дни, участниците ще имат възможност да дискутират конкретни въпроси, свързани с критериите за кандидатстване, размер на необходимото съфинансиране, срокове за подаване на проектни предложения, европейските си партньори и обмен на опит в кандидатстване по европейските програми.