София бе домакин на ежегодния турнир за Купата на корейския посланик

В столичната зала "Универсиада" участие взеха над 250 таекуондисти от 25 клуба в България

София бе домакин на ежегодния турнир за Купата на корейския посланик. В столичната зала "Универсиада" участие взеха над 250 състезатели от 25 клуба в България. Надпреварата бе в различни категории за мъже, юноши, девойки, кадети и деца. Специален гост на събитието бе посланикът на Република Корея Шин Бу-Нам. Зам. министърът на спорта Асен Марков заедно с председателя на българска федерация по таекуондо WTF Слави Бинев откриха турнира.

Комплексен победител стана клуб "Ахил" от София с 6 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медала. Втори се наредиха таекуондистите на клуб "Самсон" с 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал. Трети останаха състезателите на "Сунг ри Атлантик" от Ботевград,  които са с 5 златни, но 3 сребърни и 3 бронзови медала.

„Самият факт, че тук има толкова много таекуондисти в това горещо време показва, че интересът към таекуондо е огромен. Преди два месеца когато поех федерацията имаше близо три хиляди състезатели, сега те вече са над пет хиляди. Целта ни е до края на годината цифрата да нарасне на десет хиляди бойци. Таекуондото не е само спорт, това е начин на живот, това е култура, дисциплина. Това е което ни липсва. Сигурен съм, че ако държавните мъже искат да се случи нещо добро в България, ще подкрепят всичко това, защото това е една култура. Силният човек е благороден, силният човек е добронамерен.  Той знае къде да се хвърли и да помага“, заяви Слави Бинев.

„Радвам се, че успяхме да организираме този турнир. Има доста силни състезатели, което е добре за таекуондото в България. Надявам се следващата година състезанието да е още по мащабно“, сподели посланик Шин Бу-Нам.

В същия момент в Австрия се проведе силният турнир по Пумсе Austria Open от клас G1. България бе представена от 15 състезатели, от които 9 национали. Българите спечелиха златен медал в тройка юноши, а при мъже над 31 години грабнаха бронзово отличие.