GIIC: Повече от два пъти се е увеличил броят на чуждестранни инвеститори в ЕС

Портфейл

21-06-2016, 14:36

Снимка:

probook.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България изостава с въвеждането на програма за придобиване на гражданство чрез инвестиции, сочи анализ на неправителствената организация Global Investor Immigration Council. 

Според годишния й анализ страната ни е една от деветте в ЕС, които дават възможност за придобиване на постоянно пребиваване и гражданство от чужденци посредством инвестиция. Оказва се обаче, че сме на опашката по прилагане на тази възможност. 

Според проучването на Global Investor Immigration Council, повече от два пъти се е увеличил броят на чуждестранните инвеститори, които са се възползвали от програми за постоянно пребиваване и гражданство чрез инвестиция в изследваните държави от ЕС. 

Повишили са се и инвестициите - от близо 1,9 млрд. евро през 2013 г. до над 4,2 млрд. евро през миналата година.

Анализът отчита, че осем държави в Европейския съюз развиват успешно такива програми. През последните три години те са успели да привлекат близо 15 400 инвеститори и да реализират приблизително 10,2 млрд. евро под 

България също упражнява подобно законодателство, но няма същите резултати. Привлечените по този начин средства у нас през последните 3 години не надвишават 80 млн. евро. 

Сред препоръките на организацията за привличане на по-сериозен интерес е обявяване на съществуващото законодателство по темата като програма за пребиваване и гражданство програма и разграничаването на инвеститорите като отделна категория кандидати за постоянно пребиваване, за да не се забавя и усложнява обработката на документите им. 

Според организацията въвеждането на електронна система за проследяването на процеса на кандидатстване за постоянно пребиваване би улеснило значително инвеститорите и администрацията.