Мъчно ми е член на европейското ни семейство да се запътва към изхода

Референдуми е имало и ще има, заяви Кристалина Георгиева

Референдуми е имало и ще има. Мъчно ми е обаче да видя член на европейското ни семейство да се запътва към изхода. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел по повод резултата от Brexit.

По думите й дали референдуми ще се проведат скоро по тази тема и в други държави от ЕС, е трудно да предскажа, добави тя. Британският референдум ще накара европейските правителства да помислят, дали когато задават въпрос на народите си, са готови за отговора.

"В британското гласуване има много емоции - не само свързани с ЕС, но и с вътрешни фактори и локални проблеми. Когато се взима решение от този характер, трябва да се мисли за закона за неочакваните последици", заяви Георгиева.

"За всички приятели на Европа резултатът е шок, защото ЕС, в процеса на своето развитие, донесе толкова много позитиви за европейските граждани и за света. Ние сме мирен и проспериращ континент, с големи възможности за хората да се движат свободно, да търсят образование на различни места, да имат усещането за нови и достъпни възможности", обясни Георгиева.

"Получих обаждания от хора извън ЕС, които много силно преживяват това, което се случва. Казват, че ЕС е толкова позитивен пример за държави от АСЕАН или Африканския съюз, пример за бъдещето. В последните десетилетия тук една дузина страни преминаха от среден доход на населението към висок - най-трудния преход, който може да се направи. Да видим за първи път не разширяване, а свиване на ЕС, е шок за всички, но не е нещо, за което не сме мислили", каза още тя.