Цветан Цветанов: Всички институции трябва да се обединят в борбата с наркотиците

Трябва да говорим за проблема с наркотиците с истинските му имена. Всички институции трябва да бъдем заедно в борбата с наркоманиите“, категоричен беше председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Повод за изказването му беше организираната днес в Народното събрание кръгла маса, посветена на борбата с наркоманиите. Тя бе организирана по повод  повод 26-ти юни –Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. На нея участваха още председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова и председателят на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова. Самата дискусия бе инициирана от Общинските съвети по наркотични вещества (ОбСНВ) и Превантивно информационни центрове (ПИЦ), които са основни изпълнители на Националната стратегия за борба с наркотиците.

„Трябва да говорим за проблема с наркотиците с истинските му имена. Всички институции трябва да бъдем заедно в борбата с наркоманиите. Имате пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ, на Даниела Дариткова и на Милена Дамянова като председатели на парламентарни комисии. Можете да разчитате на нас за всичко реално и разумно, за което законодателството пречи да бъде реализирано”, заяви Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ изрази своята удовлетвореност от присъствието на неправителствени организации, представители на местната власт, депутати и членове на образователната и здравната комисии. „Решаването на проблема с наркотичната зависимост не е отговорност на само една институция. Важна е връзката с родителите – те трябва да бъдат ангажирани с различни инициативи. Сигурен съм, че ако има навременна намеса можем да запазим много от тези деца чисти от наркотици”, обясни Цветанов. По думите му, са нужни бързи и ефективни мерки, които да достигнат до всички. Цветанов обясни, че има възможност да поддържа комуникация със семейства на засегнати от наркотиците младежи и много от тях крият проблема, за да предпазят децата си от обществена изолация.

Цветанов успокои присъстващите на кръглата маса, че няма да се поддаде на какъвто и да е натиск за легализиране на марихуаната. „Уверявам ви, че ще противодействаме ефективно на целящите тези тенденции да бъдат прокарани в българското общество. В Народното събрание мнозинството срещу употребата на наркотични вещества ще бъде по-голямо”, подчерта Цветан Цветанов.

Председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова посочи, че най-важното в борбата с наркоманиите е превенцията. „Това е гаранция за успех и добро обществено здраве. Трябва да се начертаят реални стъпки не само в здравеопазването, но в сферата на местната власт, вътрешния ред и сигурност, образованието”, обясни Дариткова и заяви пълната готовност за изготвяне на полезни законодателни инициативи.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова заяви, че трябва да има комплексна грижа и превенция. „Важна е работата със семейството и с родителите, защото моделът на поведение на възрастните се възприема от младите”, каза тя. Според нея на бъдещи инициативи, посветени на борбата с наркотичните зависимости, трябва да присъстват също родителски и учителски организации, които да вземат отношение към проблема.