Неизвестни снимки за Тутраканската епопея са получени в музея в Силистра

Добруджанци

03-07-2016, 11:54

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паметник на писателя Николай Хайтов бе открит в Тутракан

След обявяването на дарителска акция "Искри от миналото - светлина за бъдещето"

Трийсет и четири неизвестни досега снимки, проследяващи битката край Тутракан през Първата световна война /Тутраканската епопея/, са получени в Регионалния исторически музей в Силистра след обявяването на дарителска акция "Искри от миналото - светлина за бъдещето".
Сред ценните находки е и неизвестна досега брошура на Педагогическото училище "Кратко ръководство за употреблението на препинателните знакове".
От музея посочват като интересно и разпятието в стъкленица, изработено през 1917 година от войника от Трета българска армия Ангел Великов от с. Летница, подарено от проф. Евтимия Стефанова.
В рамките на дарителската акция ще се събират артефакти от историята на Силистра и Добруджа - стари снимки, документи, пощенски картички, пликове, книги и вещи до 1960 година, традиционно народно облекло и обреден реквизит, инструменти, свързани с народните занаяти, вещи и облекло, образци на градската култура до 1944 година, оръжие и вещи, свързани с войните, произведения на изкуството, образци на църковното изкуство и църковна утвар, лични спомени за важни събития от национално и местно значение.
Дарителската акция започва от този месец и ще продължи до 30 септември. В навечерието на Деня на народните будители ще бъде открита изложба, а дарителите ще получат свидетелства за дарение и плакети.