Силистра реже 100 чинари, заради европроект за 5 млн. лв.

Добруджанци

03-07-2016, 13:51

Снимка:

bTV

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Решението се обжалва в съда, съветници искат местен референдум по проблема

Община Силистра се готви да изсече близо 100 чинари по централната улица на града "Цар Симеон Велики", за да реализира спорен проект с европейски средства за 5.3 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). За това алармира онлайн изданието dnevnik.bg.

Кметът на Силистра Юлиян Найденов от ГЕРБ защитава проекта с аргумента, че корените и клоните пречат и са опасни за живущите в близост. Вече има гласувано решение на общинския съвет, доминиран от ГЕРБ, което дава зелена светлина за изпълнение на проекта.

Живеещи по улицата са против. Събрали са над 5000 подписа срещу поредното общинско безумие. Организирали са се в неформална група "Силистра Диша", а гражгданин обжалва решенето в съда. Те имат подкрепа и от седем съветника в 33-местния общински съвет, които са внесли искане за провеждане на местен референдум по въпроса.

В защита на силистренските чинари се обявява и германският експерт по дърветата Бодо Зигерт. "Ако такова количество здрави дървета бъде изсечено, това може да има напълно отрицателно въздействие върху обществеността и в Европейския съюз", предупреждава той.

Засега общината изглежда непреклонна и не иска да преосмисли позицията си. Управляващият орган на оперативна програма "Региони в растеж" към момента не е взел отношение по случая, както и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Историята

Обновяването на ул."Цар Симеон Велики" в Силистра е част от европейски проект, в който е включено още ремонт на ул."Добруджа", централния площад и прилежащия парк. Общата му стойност е 5.3 млн. лв. Той е залегнал в инвестиционната програма, одобрена от управляващия орган на ОПРР в края на май.

За да реализира инвестиционната си програма община Силистра получава общо 17.9 млн. лв. от ОПРР до 2020 г. По думите на министър Павлова общините имат задължение да публикуват инвестиционните си програми на страницата си в интернет, заедно с проектите, които ще бъдат реализирани. Целта е обществеността да е запозната с плановете на местната власт, а средствата да се харчат максимално публично.

Mediapool не успя да открие инвестиционната програма на община Силистра на страницата й в интернет за да се запознае с проекта.

Част от общинските съветници също нямат достъп до проектите, кито ще реализира общината до 2020 г.

В защита на чинарите

За защита на чинарите призовават хиляди жители на Силистра. "Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици – врaбчета, синигери, кълвачи, сови и други живи организми", пише в гражданска петиция.

Желанието на гражданите на Силистра е европейският проект да бъде изпълнен така, че дърветата да бъдат пощадени от изсичане.

В тяхна защита се обявява и германският експерт по дърветата Бодо Зигерт. Той  е направил преглед на чинарите, заложени за изсичане през юни. Установил е, че те са важни за градската среда на Силистра и трябва да бъдат съхранени.

Според него, спорният проект трябва да се подложи на обществена дискусия с местните хора и експерти. След като установил, че в общината няма такива експерти, предложил на градската управа безплатно обучение в школата му в Германия.

"Някои дървета имат проблеми, но са зелени, здрави и няма нужда да бъдат отсечени, може да се оправят с резитба на короната. Това е дълга алея, предоставя ценна сянка, важни са за птиците в града. Не трябва да се режат всички", коментира Зигерт пред dnevnik.bg. Според него проектът трябва да се преосмисли.

"Трябва да има баланс между архитектура и дървета, архитектурата да се съобрази с живота на дърветата", казва Зигерт. Той обяснява, че е нужна концепция как да се предпазят дърветата по време на строителството и преустройството на улицата.

Зигерт се ангажира да изпрати писмо на кмета, в което да го информира за експертната му оценка и да му препоръча експертиза от външни специалисти.

Аргументите на общината за сечта

"Разработен е проект за реконструкция на улица "Цар Симеон Велики" и улица "Добруджа" до Старата автогара в града. И 12-15 човека ровичкат, даже са 3-4-ма, които вдигат повече шум от 5000 души". Това казва заместник-кметът на Силистра Емил Гойчев с ресор "Устройство на територията" пред dnevnik.bg.

Предвидена е подмяна на подземната инфраструктура - ВИК тръби, които обаче са подменени преди започването на проекта. От общината изтъкват, че корените пречели на ВИК тръбите. При последната подмяна на тръбите обаче се вижда, че това не е така, твърдят местни жители.

След отсичането на чинарите, ще бъдат подменени тротоарите, ще има нови паркоместа и кътове за почивка. В проекта са заложени енергоспестяващо улично осветление и велоалеи. А "съществуващата сега растителност" ще бъде подменена с нова.

Чинарите са здрави, засадени са през 1959-1960 г. и оттогава не са поддържани, казва зам.-кметът. Местните жители обаче опонират, че чинарите са подрязвани основно през 4 години.

Кореновата им система влизала в мазетата на жилищните блокове по улицата, пълнела ги с вода и разрушавала канализацията и кабелите. "Всичко е за ремонт, на много места корените вдигат тротоарите", аргументират се още от общината.

Клоните на дърветата са много високи, достигат до 5-6 м, това премества центъра на тежестта на дърветата над 30 м от земята, което се пада над жилищните сгради по улицата, продължава с аргументите си зам.-кметът.

"Има оплаквания до общината на живущите там, че клоните влизат в таваните и на балконите им. Те със задоволство приемат изсичането на дърветата", твърди Емил Гойчев.

От "Силистра диша", част от които живеят по тази улица, отричат всичките му аргументи.

Според Гойчев чинарите не били подходящи за градска среда и на тяхно място ще се засадят над 330 вида по-подходяща растителност - туи, храсти и брези. По думите му проектът е подготвен от експертен екип и ландшафтен архитект, съгласуван е с РЗИ, РИОСВ, КАТ, Енерго, ВИК, НИНКН.

От общината вадят и аргумент за "жалби за паднали дървета или клони". За пример дават паднало дърво в частен двор в началото на юни и питат кой носи отговорност, ако същото се случи с тези дървета в центъра след 20 г.

Без нужда от екооценки

Проектът не е подлаган на екологична оценка от специалисти и експерти.

През 2012 г. екоинспекцията в Русе преценява, че няма нужда от екологични оценки. Причината – общината не е споменала, че се готви да изсече 87 дървета на централната улица.  

Две години по-късно, при подготвения комплексен проект вече се говори за отсичането на над 20 дървета (по закон общината може да реши сама дали да отсича до 20 дървета, а над 20 – осведомява РИОСВ, бел.ред.).

В отговора си РИОСВ преценява, че промяната не налага извършване на екооценки като напомня, че градската растителност се изсича след решение на кмета.Това е причината РИОСВ да не извърши проверка на състоянието на дърветата.

За реконструкцията на централната улица в Силистра е имало и друг проект, който е предвиждал чинарите да бъдат запазени, но общината избира този с отсичането на всички 87 дървета.

Проектът с изсичането на чинарите залага на транспортната инфраструктура, коментира Нурхан Реджеб от екипа, изготвил проекта със запазването на дърветата. Според него целта е да се увеличи габаритът на улицата в противовес на световните практики. "Болката е голяма, за всички, които познават града",казва Нурхан Реджеб пред dnevnik.bg.

Битка до победа

От неформалната група "Силистра диша" са твърдо решени да запазят "най-хубавото на улицата – чинарите". Те са подали много сигнали до различни институци.

Пуснали са жалба и до прокуратурата, от където им отговарят, че има обосновка на ландшафтен архитект Биляна Иванова – добре и научно мотивирана.

Прокуратурата за момента не може да се сезира преди да има издаден акт от кмета, който да подлежи на контрол за законност.

 

След атаката с жалби от граждани, община Силистра сформира комисия от експерти, която да прегледа дървета и да даде окончателно становище кои могат да се запазят и кои трябва да се подменят. Работата на комисията се бави, а това, което прави е скрито от обществеността.

Общинският съветник Надежда Бобчева, която е член на същата комисия, твърди, че никой не е виждал проекта, дори и тя като общински съветник и член на специално сформираната комисия.

Бочева влезе в общинския съвет с листата на БСП, но напусна групата в края на 2015 г. с още двама съветници от левицата, заради натиска да се откажат от местата си в полза на неуспелия кандидат за кмет на Силистра от БСП Станислав Стойков.Тримата създадоха нова група наречена "Социалисти и демократи".

Зам.-кметът Емил Гойчев обясни, че проектът може да се види само на място в неговия кабинет. Опит за това е направила и Бобчева, но той е бил неуспешен.

В края на юли предстои общинския съвет на Силистра да гласува предложението на 7 съветника за провеждане на местен референдум за изсичането на дърветата. 

От "Силистра диша" настояват проектът да бъде представен публично пред обществеността, а в комисията да влезе и външен експерт, а не избраната като такава инж. Стела Флорова, която е майка на пиар-а на общината и работи на граждански договор там.

В края на юни гражданин е обжалвал одобрения от общинския съвет проект пред Административния съд в Силистра. Надеждите са магистратите да вземат справедливо решение, за да се запази облика на града.