Как да разберем узряла ли е динята и има ли нитрати в нея?

Животът

04-07-2016, 08:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Миловидно бебе булдог яде диня (видео)

И не бързайте да купувате ранните дини на пазара

Повечето от нас обичат лятото и няма как да не е така - слънце, почивка и веселба... Освен това, можем да се радваме на изобилие от вкусни плодове и зеленчуци. Разбира се, динята е фаворитът, затова ще обърнем повече внимание на нея, пише framar.bg. Всички знаем за нитратите, които се съдържат в този сладък и сочен плод. Има ли начин да разпознаем такава диня?
  Има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди. Запознайте се с тях...
  Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината.
  Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт - вредни вещества има.
  Наличието на нитрати лесно може да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.
  Освен на диня с наличие на вредни вещества, може да попаднете и неузрял плод.
  Отново по цвета може да определите дали той е достатъчно узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята има нужда да зрее още.
  Върху динята обикновено има петно - отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не трябва да бъде повече от 5 - 10 см. Ако е по-голям, това означава, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен.
  Направете драскотина върху динята. Ако усетите силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.
  Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Ако звукът е отекващ - тя е узряла.
  И един съвет за финал: не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества.