Турция може да разреши на Русия да използва базата Инджирлик за атаки срещу ИДИЛ

Турция може да предостави достъп до военната си база Инджирлик на руските Военновъздушни сили, атакуващи цели на "Ислямска държава". Това е заявил турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия ТВТ, съобщава ТАСС.

В изказването Чавушоглу изразява категоричната готовност на Турция да си сътрудничи с всеки, който се бори против "Ислямска държава". "Открили сме базата Инджирлик за всеки, който иска да се присъедини към активната борба. И защо пък да не си сътрудничим в този проблем с Русия?", заявява министърът на външните работи на южната ни съседка. В този контекст той добява, че в началото на месеца е водил разговори относно борбата с тероризма с руския си колега Сергей Лавров в Сочи.

"Турция е готова за подобно сътрудничество. Тероризмът - това е нашият общ враг. Механизмът за съвместна борба е важен, за да не стават негативни инциденти", заявява още Чавушоглу, очевидно визирайки инцидента със сваления от Турция руски самолет.

Към сегашния момент Турция е предоставила достъп до военно-въздушната база Инджирлик на САЩ, Великобритания, Германия, Саудитска Арабия и Катар.