Цацаров поиска оставката на депутата от ДПС Александър Методиев - Бат' Сали

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес (07.07) искане за снемане на депутатския имунитет на народният представител от ДПС Александър Методиев, известен като Бат' Сали. Повод за искането на Цацаров са извършени от депутата две престъпления от общ характер - "противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си, при условията на продължавано престъпление и хулиганство", които са се изразявали е нарушение на пътя и закана да "уволнява" полицаи, спрели бус с "негови хора" – футболния отбор на ромите от Самоков.

Случката се е разиграла на 1 май тази година. В този ден депутатът, движейки се от Пазарджик към Костенец и управлявайки лек автомобил „Мерцедес“ ML извършва маневра "тройно изпреварване" в участък от пътя, където подобна маневра е била забранена. Нарушението е било забелязано от дежурни на пътя служители на РУ Костенец, които са участвали в специализирана полицейска операция, която се е провеждала на територията на гр. Костенец.


Един от служителите на МВР незабавно подал сигнал със стоп палка да спре. Методиев възприел подадения му сигнал, но вместо да спре, помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение. След около 10 минути на същото място полицейските служители спрели за проверка микробус „Форд-Транзит“.

В автомобила, в който пътувал отбора на ромите от Самоков,  е имало седем човека, на които били поискани документите. Едно от тях нямало документ за самоличност, което представлява административно нарушение по Закона за българските документи за самоличност (ЗБДС). След справка било установено кое е лицето и било поканено в полицейския автомобил да му бъде съставен съответен акт. Като разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не съставят акт. Един от тях уведомил по телефона Александър Методиев за случващото се. В същото време спрените за проверка лица отправяли заплахи към полицаите, повтаряли, че щял да дойде „шефа" и „ще видят какво ще стане с тях", подканяли полицаите на висок тон да не съставят акт, държали се грубо и неуважително.

След разговора по телефона Александър Методиев веднага се насочил с автомобила си към мястото, където полицаите извършват проверката и съставят акт. Докато пътувал натам, той се обадил по телефона на Началника на РУ на МВР Костенец и му обяснил, че неговите подчинени полицейски служители са спрели на входа на Костенец микробус с футболния отбор на ромите от Самоков, както и че съставят акт на един от тях. Началникът на РУ Костенец обяснил на народния представител, че полицейските служители си вършат работата и го помолил да продължи по пътя си и да не нарушава обществения ред. Методиев отговорил, че се връща при „своите хора" и затворил телефона. Като се върнал, Методиев разбрал, че полицейският служител вече приключва съставянето на акта. Александър Методиев се приближил до полицейските служители и започнал грубо да им държи сметка защо пишат актове на "неговите хора". Полицаите му обяснили, че са установили извършено административно нарушение по ЗБДС и затова са длъжни да съставят акт.

Методиев посъветвал нарушителя да не подписва акта и последният отказал да го подпише. Методиев заявил на полицаите, че е народен представител, извадил картата си и започнал да я размахва, като демонстративно афиширал качеството си на депутат. След като разбрал, че няма да успее да възпрепятства полицаите да съставят акт, Методиев се ядосал още повече, започнал да се държи с тях грубо и цинично. Поискал от служителите на МВР отчет за цялостната им дейност през дежурството, поискал да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицейските служители отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това. Методиев подканял останалите лица от микробуса да снимат полицаите с телефоните си.

Заплашвал полицейските служители, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“. Методиев отново се обадил по телефона на Началника на РУ Костенец като му заявил, че е констатирал нарушения от неговите подчинени и че отказвали да му докладват какви произшествия имало. Началникът на РУ Костенец отново го помолил да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, но Методиев арогантно му заявил: „ нема кво да ми се молиш“. Служителите на МВР възприели сериозно така отправените заплахи. Били изключително възмутени от това, че народен представител има подобно поведение и отношение към служители на МВР, разясняват подробно случая от прокуратурата.

Мотивите на прокуратурата за снемане на имунитета на Методиев са, че неспирайки на подаден със стоп - палка сигнал от полицейски служител, той противозаконно е пречел на орган на властта – полицай от РУ на МВР Костенец, да изпълни задълженията си – да състави на Методиев акт за установеното нарушение по Закона за движението по пътищата - тройно изпреварване в забранен пътен участък. Противозаконно е пречел и на полицейски служител да състави акт за установеното нарушение по ЗБДС - неправомерно се е намесил в процедурата по съставяне на акта, като афиширал показно положението си на народен представител.

Демонстративното пристигане на мястото на съставяне на акта по ЗБДС, грубото, арогантно и цинично държане към полицаите, искането на отчет за дейността им и отправените заплахи, че ще бъдат уволнени, са непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото. Законова пречка за наказателното преследване на Александър Методиев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет. Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като това е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършените от народния представител Александър Методиев.