В библиотеката събират прочетени и ненужни книги

Една нова инициатива на институцията

В разгара на лятото и сезона на отпуските, Регионална библиотека „Дора Габе” стартира инициатива под мотото „Остави своя стара книга тук”. Във фоайето на библиотеката е поставена кутия за книги, в която гражданите целогодишно могат да оставят свои вече прочетени книги.

Оставените книги ще попълват липсващи заглавия във фонда на най-голямото книгохранилище на област Добрич, а тези, които вече притежава библиотеката ще бъдат предложени за преразпределение на библиотеките в областта. Всички книги, които не намерят „дом” ще бъдат предавани на вторични суровини, средствата от които ще се използват за закупуване на нова литература.

Така всички граждани, които прочистват домовете и библиотеките си ще съдействат за обогатяване фондовете на своята библиотека, ще допринесат за стимулиране на четенето и ще създадат навици на децата си да бъдат активни граждани на града, в който живеем и искаме да бъде достойна част от голямото европейско семейство.

Идеята за инициативата е в резултат на многото желаещи граждани да оставят в библиотеката своя прочетена книга, за да бъдат полезни на обществото без формалности и губене на свободно време.