Доц. Сотир Марчев съветва: Не пийте вода от пластмасови бутилки, престояли в кола

Добре е климатиците в горещите дни да бъдат настроен на температура не по-малко от 25 градуса

"Не пийте вода от пластмасови бутилки, престояли в кола в горещите дни". Това посъветва кардиологът доц. Сотир Марчев в студиото на "Денят започва" по БНТ. Той обясни и как рязката смяна на температурите през лятото заради климатиците действа на сърцето. "Повишеното движение и здравословното хранене променят хормоналната активност на мастната ни тъкан, така че лятото е периодът, когато човек трябва да се опита да отслабне", каза доц. Марчев.

"Хората с нормално тегло живеят най-дълго, тези, които са с наднормено тегло, живеят по-кратко, тези, които са под нормалното тегло – също. Болестите и старостта ни карат да отслабваме и ако от сърдечна недостатъчност пациентът не отслабва, болестта не е толкова тежка", заяви доц. Марчев - директор на болница за инвазивна кардиология в Плевен.

Той разясни, че през лятото инфарктите намаляват, горещините понижават артериалното налягане, хипертоничните кризи рязко спадат. Добре е климатиците в горещите дни да бъдат настроен на температура не по-малко от 25 градуса. Най-ниската смъртност при хората е при температури между 18 и 25 градуса. Топлината разширява повърхностните кръвоносни съдове с цел да не прегреем и артериалното налягане на повечето хора спада.

Доц. Марчев посъветва да не пием течността от пластмасовите бутилки, които са престояли в кола в горещите дни, защото стените на пластмасовата бутилка отделят вредни вещества. У децата те причиняват ранен пубертет, при възрастните – оплешивяване, рак на гърдата.