МОН одобри проектите за нови учебници по история и цивилизации за 5.клас

Новините

12-07-2016, 17:05

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новите учебници по история и цивилизации за 5. клас на „Просвета“ и „Просвета Плюс“ бяха одобрени на 12 юли от комисиите на Министерството на образованието и науката (МОН) с обща оценка „Съответства на държавния образователен стандарт“. Оценката е валидна и за печатните учебници, и за техните електронни варианти.

Комисиите на МОН са три. Първата, състояща се от седем души, четирима от които учители, оценява съдържанието на учебниците. Втората – от трима членове, оценява графичния дизайн, а третата – също тричленна, оценява полиграфическото изпълнение. За да бъде общата оценка положителна, е необходимо одобрението на най-малко петима членове на първата комисия и на поне двама от другите комисии.

След като комисиите на Министерството одобриха нашите проекти, идва вторият много важен етап – всеки учител по история, който преподава от 5. до 7. клас, трябва да оцени и избере учебника, по който ще преподава – посочи главният редактор на „Просвета“ Кина Андреева. – Нашите учебници са написани от компетентни и опитни автори – историци и учители, като специално внимание е отделено на стила. Той е ясен, точен и лек, съобразен с възрастта на петокласниците. Учебниците стриктно следват учебната програма и напълно покриват материала, без да претоварват децата с излишни термини, дати и имена.Изключително атрактивни са 3D възстановките в електронните им варианти. Чрез тях учениците влизат в домовете на древните египтяни, елини и римляни, разхождат се из Акропола, Колизея и пирамидата на Тутанкамон, могат дори да участват в състезанията с колесници в Циркус Максимус. Всеки от електронните учебници съдържа над 40 3D анимации и около 100 допълнителни интерактивни упражнения и задачи. Уверени сме, че ще се харесат на учителите и те ще ги оценят положително.“

Автори на учебника на „Просвета“ са доц. д-р Теодор Леков, преподавател в Нов български университет и ръководител на българската археологическа мисия в Египет, проф. дин Диляна Ботева-Боянова, специалист по гръцка и тракийска история от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. Александър Николов, преподавател по антична история в Софийския университет, и Мария Босева, автор на учебници и помагала и редактор в „Просвета“.

Учебникът на „Просвета Плюс“ е дело на д-р Екатерина Михайлова, дългогодишен учител и автор на учебници, д-р Маргарита Димова, автор на учебници и преподавател по древни езици и култури в училище „Виктор Юго“, д-р Иво Чолаков и д-р Георги Иванов от Националния археологически институт с музей, специалисти съответно по антична и тракийска археология, ръководили много разкопки.

Двата учебника бяха внесени за оценяване от комисиите на МОН на 9 юни. Към всеки от тях има книга за учителя, работна тетрадка и електронен учебник от ново, триизмерно поколение.Техни демоверсии може да видите на www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg.