17-годишният от София обвинен в опит за убийство остава в ареста

Крими

14-07-2016, 16:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Непълнолетният нападател от Китен обжалва ареста

Петър твърди, че искал само да пробва ножа, не да убива с него

Бургаският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение  “задържане под стража“ спрямо непълнолетния  Петър Русев, който прободе  неколкократно 16-годишно момче в Китен.

Русев е  разследван за това, че на 08.07.2016г. в гр.Китен, ул.”Атлиман” пред супермаркет„Атлиман”направил опит умишлено да умъртви Борис Минчев, като му нанесъл няколко удара в областта на шията и гърдите с нож. Деянието, макар и довършено не е довело до предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици – смъртта на Минчев Обвинението срещу  Русев чл.115, вр.чл.18, ал.1, вр.чл.63, ал.1, т.2 от НК. Престъплението е наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години, което предвид младата възраст на извършителя се редуцира по закон на лишаване от свобода до 5 години.

В съдебното заседание обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение, а неговият защитник пледира за домашен арест. Обвинението настоя за потвърждаване на определението на ОС-Бургас.

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства по делото има основания да се прецени, че  Петър Русев е извършител на престъплението и и има реална опасност той да извърши и друго такова. Защитната теза за неизбежна отбрана и превишаване  на нейните предели  се отхвърля поради това, че по делото има данни само за  сбутване между двамата младежи. Магистратите се позовават на показанията на свидетел, който разказал, че малко преди инцидента Русев е опрял  нож  в корема му. Според други свидетели преди конфликта, младежът  бил неоправдано агресивен спрямо чужденци и търговец на палачинки.

Въззивният състав намира случаят за изключителен,  както заради наказуемостта, така и заради механизма на извършването. Нанесени са 5 прободни наранявания, две от които в областта нашият  и в гръдния кош. Изводите на Апелативен съд –Бургас са, че се касае за довършен опит за убийство на дете.

Постановеният съдебен акт е окончателен.