Ненчев даде отлична оценка на българските военни на морското учение "Бриз 2016"

Министърът на отбраната Николай Ненчев даде висока оценка на представянето на военноморските си сили на проведеното в акваторията на бургаския залив международно учение "Бриз 2016". „Военнослужещите се справиха отлично и в много добър синхрон с нашите съюзници. Всички присъстващи се убедиха в способностите на Военноморските сили“. Министърът също така изрази благодарности на участниците в учението и похвали "отличната организация, добрата координация и проявения професионализъм".

Пред представителите на медиите министър Ненчев припомни, че през тази година беше утвърдена Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. „Надяваме се още в рамките на годината да финализираме разговорите и да имаме сключен договор, за да можем да усвоим първите 80 млн. лв. за придобиването на два нови многофункционални патрулни кораба“, каза още министърът на отбраната.

На ВИП-деня на „Бриз 2016“, присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на външните работи Даниел Митов, началникът на отбраната генерал Константин Попов и заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова.

Гостите наблюдаваха изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, ликвидиране на последици от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, спасяване на човек от водата от вертолет и други действия от динамичния показ.

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“ участват около 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Основната цел на учението, което се провежда за двадесети път, е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.