Само за ден са изпълнени 417 парашутни скока в рамките на съвместната подготовка „Тракийско лято – 2016”

Новините

15-07-2016, 16:16

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Само в рамките на един ден - 13.07.2016г. в Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016” в района на летище Крумово, формирования и личен състав от 68 бригада Специални сили заедно с парашутисти от морския специален отряд на Военноморските сили, НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, Военновъздушните сили и Министерството на отбраната изпълниха 417 дневни учебно - тренировъчни парашутни скока.

Това се случва за ПЪРВИ ПЪТ през последните 15-20 години. Парашутните скокове се изпълняват с различни типове парашути от различни височини от 400 до 4000 м. Отработват се и различни елементи от Силите за Специални операции.

Съвместната подготовка, която започна на 10 юли и ще продължи до 22 юли тази година. До момента са изпълнени повече от 750 дневни учебно - тренировъчни парашутни скока. От тази вечер ще започне изпълнението и на нощни учебно - тренировъчни парашутни скока.

От българска страна в съвместната подготовка участва и транспортен самолет „Спартан” от състава на Военновъздушните сили.

Транспортните самолети С-130 „Херкулес”, летателен и инженерно-технически състав участват в съвместната подготовка от американска страна.

Българските и американските екипажи извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016” допринася за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи и формирования от Силите за Специални операции и Военновъздушните сили подобряват тактическите си умения и обменят опит по изпълнението на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.