МОСВ дава 39 млн. лв. за изграждане на 6 центъра за реакция при бедствия и кризи

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще предостави 39 млн. лв. на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) за доизграждане и оборудване на 6 центъра за реакция при природни бедствия и кризи, става ясно от съобщение на пресцентъра на ведомството. Със средствата ще се обучат и хиляди  ученици, общински служители и доброволци, което ще гарантира намаляване на последиците от наводненията и ограничаване на евентуалните щети, смятат от министерството.


Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Договорът за предоставяне на безвъзмездната помощ е подписан днес от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и  директора на ГД "Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов.


В регионалните центрове в Шумен,Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София ще бъдат обучени  над 90 хиляди души, 78 хиляди от тях деца, съобщава министър Василева. Основната цел е превенцията - хората да имат повече знания за потенциалните рисковете и възможностите за справяне с тях. Министърът посочва, че центровете ще бъдат доизградени и оборудвани с нужната техника, към всеки ще бъдат създадени тренировъчни полигони. Близо 700 преподаватели и специалисти ще участват в процеса на обучение.


Министърът припомня, че сътрудничеството на МОСВ с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  е изключително успешно. В предишния програмен период по ОП“Околна среда“ са били изпълнени два проекта на стойност 195 млн. лв., които подпомагат дейността на дирекцията при природни бедствия и аварии. Тогава са били купени 201 пожарни коли, надуваеми лодки, помпи, над 2400 комплекта лични предпазни средства и друга техника за  действие при настъпване на рискови ситуации. "С новия проект надграждаме постигнатото", допълва министърът.


"Благодарение на реализираните инвестиции сме оборудвани с нова и модерна техника, която отговаря на всички европейски стандарти", заявява главен комисар Николай Николов, който благодари на министерството за предоставената помощ.  "Акцент в нашата работа е превенцията,  затова около 20 млн. лв. от финансовите средства ще бъдат използвани за обучение на населението в 6-те района за планиране", допълва главният комисар.