Общинската комисия за БППМН смята, че работата по превенцията трябва да се концентрира в ученическите среди

Мисия Пловдив

21-07-2016, 09:22

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дейността на Общинската комисия за БППМН (борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните) през първото шестмесечие на 2016г. съответства както на заложените в идеята и смисъла на закона отговорности, така и на особеностите на оперативната обстановка в Пловдив.

Това стана ясно от пресконференция на Комисията с председател заместник-кметът по обществен ред Георги Маринов, на която бяха отчетени резултатите от превантивната и корекционно – възпитателната работа на системата за БППМН от януари насам.

Максимално се привеждат в известност лицата от рисковите групи, обобщена е информацията от съда, прокуратурата, МВР и училищата, като местните комисии по райони са осведомени за осъдените непълнолетни през миналата година. Планирани са съвместни действия за превъзпитателна работа с непълнолетните, осъдени на „пробация“.

Мярката „определяне на обществен възпитател“ спрямо лицата на отчет в детските педагогически стаи, за които тя има превъзпитателен смисъл, до голяма степен се изпълнява.

„Макар и проблемите в проявите и поведението на учениците да нарастват, се забелязва повишаване отговорността на пловдивските училища, особено в районите „Тракия“, „Южен“ и „Централен“, в съвместните усилия за ограничаване на противообществените прояви“, коментира заместник-председателят на Общинската комисия за БППМН Петко Василев.

Най-много усилия са насочени към индивидуално-възпитателната и корекционна работа. Сред основните приоритети е също превантивната дейност, която е в непосредствена връзка с повишаване квалификацията на кадрите от системата за БППМН.

Въпреки предприетите мерки, от началото на годината са извършени общо 83 престъпления и противообществени прояви /предимно кражби и грабежи на лично и обществено имущество/ от 88 малолетни и непълнолетни лица, което е съответно с 23 и 19 повече в сравнение със същия период на 2015 г.

Поради факта, че над 80 процента от извършителите са ученици, Общинската комисия за БППМН смята, че работата по превенцията трябва да се концентрира в ученическите среди и училищата. В този аспект актуализирана програма на движението „Училището – сигурна среда за децата“ има потенциал, който следва да се развие напълно.