"Море от ритми" в Балчик ще връчи приз за автентична носия

Заявки за участие се приемат до 20 август

Националният фолклорен фестивал "Море от ритми", който ще се състои в Балчик от 22 до 25 септември, ще връчи приз за автентична носия. Форумът е под патронажа на кмета на крайморския град Николай Ангелов и има подкрепата на общината, съобщават от сдружение  "За Балчик".
Очаква се изпълнители от различни етнографски области да представят в Балчик костюми, извадени от старите ракли, и да разкажат кога и от кого са носени. Заедно с традиционните награди за колективни и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор фестивалът ще връчи и специални отличия - за най-малък и най-възрастен участник в надпреварата, за най-лична мома и най-личен момък и други, посочват организаторите. Танцови състави и ансамбли, хорове, клубове за народни хора, изпълнители от националните училища по изкуствата ще преминат в дефилета в четирите дни на фестивала и ще привличат публиката на откритата сцена на централния градски площад.
В шестото издание на форума майстори отново ще демонстрират на Уличка на занаятите стари технологии. Ще има детска хоротека и кът, в който млади художници ще оцветяват фолклорни костюми.
Самодейци и професионални изпълнители от всички възрасти от цялата страна могат да заявят участието си във фестивала до 20 август, посочват организаторите на форума.