Борисов: За да гарантираме сигурността в страната, се изскват бързи реакции от всички нас

"Динамиката и мащабът на събитията в света през изминалите седмици и множеството предизвикателства, пред които сме изправени, изискват бързи реакции от всички нас – служби, управляващи и граждани, за да гарантираме сигурността в страната ни." Това заяви премиерът Бойко Борисов днес по време на конференция, отчитаща резултатите от проведената Среща на Върха на НАТО във Варшава, съобщават от пресотдела на правителството.

Освен премиерът, на конференцията, проведена във Военната академия "Г.С. Раковски", присъстваха военният министър Николай Ненчев, началникът на отбраната ген. Константин Попов, както командири и зам.-командири на поделения от сухопътните сили, флота и ВВС.

Министър-председателят и висшите военни са обсъдили мерките, които правителството и службите предприемат по отношение на събитията в Турция. „Продължаваме да работим заедно с министър Ненчев и благодаря за помощта по границата на всички военни, които се включиха – справиха се чудесно в съвместните действия с МВР“, заявява Борисов.
Той отчита още, че към момента обстановката на българо-турската граница е спокойна.

 

„Средата за сигурност в целия наш регион се влоши значително. В тази ситуация, повече от всякога България трябва да е готова да се противопостави на множеството заплахи. Българските Въоръжени сили трябва да са готови да защитят независимостта и териториалната цялост на страната“, смята от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Добре е, че в този критичен момент не сме сами. Част сме от най-големите демократични общности - Европейският съюз и НАТО. Мястото на България е сред това голямо демократично семейство. Искам да Ви уверя, че това правителство, това парламентарно мнозинство и аз като министър ще се борим с всички сили, за да запазим България там, където тя заслужава да бъде“, подчертава той.