Бокова с трети резултат в неофициалния вот за ген. секретар на ООН

"Трета в общото класиране и първа сред жените кандидатки - изключителен резултат за българския кандидат Ирина Бокова", коментират източници от ООН

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН - Ирина Бокова, се нареди трета в първото неофициално гласуване в Съвета за сигурност на ООН, съобщава БНТ. Гласуването се е провело вчера в централата на организацията в нюйоркския квартал Манхатън.

Кандидатурата на Бокова е събрала 9 гласа в своя подкрепа, което ѝ е отредило третото място. Интересното е, че челната тройка е съставена само от представители на европейски страни, което е рядкост в последните години. На първо място е кандидатът на Португалия Антонио Гутиереш, а втори е номинираният от Словения Данило Тюрк.

Вотът е таен, а представителите на 15-те държави-членки в Съвета за сигурност на ООН нямат право да дават информация за гласуването. "Трета в общото класиране и първа сред жените кандидатки - изключителен резултат за българския кандидат Ирина Бокова", все пак неофициално са казали дипломатически източници в централата на световната организация пред националната телевизия.

Имащите право на глас могат да гласуват за повече от един кандидат, като имат три възможни опции - "окуражавам", "не окуражавам" и "нямам мнение".

Кандидатът с най-добър резултат - Антониу Гутериш е заел челното първо място в гласуването с 12 гласа "окуражавам", нито един "не окуражавам" и трима с "нямам мнение". Втори е словенецът Данило Тюрк с 11 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържали се". Ирина Бокова е трета - с 9 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се", е научила БНТ по неофициален път.

Четвърти е Вук Йеремич също с 9 гласа "за" като Бокова, но 5 "против" и 1 "въздържал се", пети е Сърджан Керим също с 9 окуражителни гласа и повече "неокуражавам", шеста е Хелън Кларк, седма се нарежда Сусана Малкора, осми - Мирослав Лайчак, девети - Игор Лукшич, десети - Кристиана Фигерес, единадесета е Наталия Герман, а дванадесетото място заема Весна Пусич.

Сочената от мнозина за един фаворитите в надпреварата за поста генерален секретар - новозеландката Хелън Кларк, изненадващо се нарежда едва шеста. Четвъртото и петото място за сръбски кандидат Вук Йеремич и македонския Сйрджан Керим също е озадачило мнозина. С тази класация реално четирима кандидати в челната шестица са от Източна Европа. Има вероятност да има още едно преварително гласуване в петък, коментират източници от ООН.