МОСВ дава 5 млн. лв. на община Тервел за довършване на водния цикъл

Модернизираната пречиствателна станция ще обслужва 10 846 души в региона

Договор за 6, 2 млн. лв. за довършване на водния цикъл на Тервел подписаха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на града Живко Георгиев. Със средствата по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ ще се реконструира пречистватeлната станция. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е близо 5 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Проектът беше започнат в предишния програмен период, 10,7 млн. лв. са вече инвестирани във ВиК мрежата на града, но изграждането на пречиствателната станция се забави заради дългите тръжни процедури и липсата на достатъчно мобилизация. Междувременно МОСВ получи разрешение от ЕК да фазира проекта и сега той ще бъда приключен със средства от новия програмен период, каза министър Ивелина Василева. Ако това не беше договорено, вече инвестираните средства трябваше да бъдат върнати в бюджета на ЕК, което щеше да има тежки последици за общината. Ние не делим общините – за нас е важно да работим в партньорство, защото тези инвестиции са насочени не само към опазване на околната среда, но и към подобряване на живота на хората, подчерта министърът.

Кметът на Тервел Живко Георгиев благодари за помощта и обеща всеки лев да бъде изхарчен по предназначение.

Проектът за реконструкция на пречиствателната станция и ВиК мрежа на Тервел започна в края на 2011 г. Общият размер на инвестицията за целия проект е 16,9 млн. лв.  До момента е изградена и  рехабилитирана близо 17 км ВиК мрежа. Ефектът от новите водопроводи е вече на лице.  В обновените участъци с дължина 7,6 км има рязък спад на авариите и намаляване на загубите на питейна вода. Модернизираната пречиствателна станция ще обслужва 10 846 души.

Седем са проектите, изпълнени успешно по ОПОС 2007-2013 в област Добрич. Инвестициите се изчисляват на 64 млн. лв.