България е пример за подражание в разгара на мигрантската криза, смята Плевнелиев

„България инвестира много средства и усилия и напълно спази правилата, валидни за Шенгенското пространство и предвидените в Регламента от Дъблин. Затова страната ни се превърна в пример за подражание в разгара на мигрантската криза“. Това е заявил в разговор с словенския премиер Мирослав Церар президентът Росен Плевнелиев по време на официалната си визита си в словенската столица Любляна, предават от пресецнтъра на Президентството.

Сред основните теми на разговора между двамата са били миграционната криза в Европейския съюз и последствията за региона. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Мирослав Церар са били единодушни, че единственото възможно решение на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата, валидни за всички държави членки на Европейския съюз.

Словенският премиер е оценил високо полицейското сътрудничество, постигнато между държавите в региона и изрази безусловна готовност на Словения при необходимост да сътрудничи на България за справяне с миграционния поток.

Росен Плевнелиев и Мирослав Церар призовават за ускоряване на процеса по създаване на обща европейска защита на външните граници, която да предотврати бъдещи кризи и да възвърне усещането за сигурност у европейските граждани. Двамата са се обединили върху мнението, че Европейският съюз трябва да покаже характер и да се придържа към фундаменталните си ценности, трябва да действа единно и ефективно.

В рамките на разговора е бил поставен фокус върху регионалното сътрудничество и интеграцията на Балканите в ЕС, като ключ към решаване на редица предизвикателства, свързани със сигурността и икономическия просперитет на региона.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев се е срещнал и със заместник-председателя на Държавния сбор (словенският парламент) Матяж Немец. Двамата са отчели необходимостта от засилване на комуникацията в сферата на сигурността между европейските държави. Плевнелиев е потвърдил готовността на България да допринесе за свързаността и стабилността в региона. „Единственият начин да имаме мир на Балканите е всички заедно да вървим по пътя на европейската интеграция“, подчертава държавният ни глава.

"Словения и България могат пълноценно да развиват сътрудничеството си и в областта на сигурността, дигиталната икономика и културата", смята още Плевнелиев.