Икона от позлатени мозаечни късчета украси нов храм в Стара Загора

Мисия

26-07-2016, 10:13

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба с творби на Майстора гостува в Стара Загора

Автор на проекта е младата иконописка Зорница Иванова

Изработена от мозаечни късчета икона с внушителните размери от 165 х 85 см с изобразен на нея свети Игнатий Старозагорски украсява парадния вход на едноименния православен храм в Стара Загора.
Смалтът е с марката на венецианския завод „Мурано“, а за фон на светията служи стъкло с изпечено в него 24-каратово злато, разказа инициаторката за изработката Тони Матева.

Мозаечните камъчета са с едносантиметров ръб, а цялата площ е близо 5 кв.м. Автор на проекта, който лично митрополит Галактион одобрил, е младата иконописка Зорница Иванова.
Работилите над голямата икона творци са участници във второто международно биенале „Мозайката днес“, което се проведе в Стара Загора.

Основният камък на новия храм „Свети Игнатий Старозагорски“ бе осветен на 11 юли 2011 година.

В хода на строителните работи в криптата на черквата от 33 метрова дълбочина бликва извор с питейна вода. Кръстокуполната базилика е с размери 17х14 м и височина 12 м, а проектът й е на арх. Дилян Каменов.  6 икони: на Христос, Богородица, свети Георги, свети Николай и Йоан Предтеча нарисува младата художничка Милена Рашкова. Изписването на купола е поверено на живописеца Валентин Дончевски, а по-голямата част от чърковната утвар е донесена от Киевско-Печорската лавра.

Източник: в. Монитор