Лукарски: България е остров на спокойствието, има интерес от турски инвеститори

Като своеобразен "остров на спокойствието" определи страната ни икономическият министър Божидар Лукарски. Той даде това определение за България на фона на случващото се в Турция и динамичната ситуация там в ефира на БНТ. Според Лукарски нестабилността в Турция би могла да се превърне във възможност за България. Според него отражението на негативи като спада на лирата и сериозното понижаване на кредитния рейтинг на южната ни съседка не е само негативно или позитивно.

Поради факта, че българската икономика отбелязва ръст от 2.9 процента за първото тримесечие на годината, това я прави "привлекателна за за инвеститорите дестинация, като в момента се забелязва разширяване на съществуващи инвестиции, включително намерения за турски такива", казва министърът.

"Възможност, като "остров на спокойствието" част от тези капитали и инвестиции да бъде насочен към България. Естествено, че отливът на туристи от Турция е нормално поне една част от тях да бъдат насочени към нашите курорти, когато масово се отказват регистрации. От друга страна обаче Турция е в топ 6 на търговските партньори на България. Неминуемо тази ситуация ще се отрази на салдото, спадът на лирата прави турският износ по-конкурентоспособен, особено към страните от ЕС, но от друга страна - обратно - това няма да е добре за българския износ към Турция. Все пак да не правим крайни обобщения, защото ситуацията се променя с дни", уточнява Лукарски.

По думите му турските фирми могат да се насочат към българския пазар, тъй като страната предлага най-добрите данъчни ставки в рамките на ЕС, а поради пряката ни граница с Туция бихме могли да бъдем изходна точка за атака на европейските пазари за турските инвеститори.

"Чуват се слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат. Има сериозен интерес от различни турски инвеститори към големи инфраструктурни проекти, към изграждането на мощности, и ако щете, разширяването на такива в България. Има поле за разширяване на инвестиционните намерения на Турция, но всичко зависи пак от развитието на обстановката, защото не е тайна, че бизнесът обича спокойствието", допълва Лукарски.