Терористът, ранил 12 в Ансбах, не е бил радикализиран, когато е бил у нас

„Към този момент (пребиването си в България - бел.ред.) атентаторът не е бил радикализиран и не е представлявал опасност за страната ни”. Това каза по отношение на 27-годишния сириец, взривил се в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и ранил 12 души, председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в ефира на "Нова телевизия".

Атентаторът от Ансбах е получил убежище в България през декември 2013 г., като е пребивавал в страната до средата на 2014 г. Бил е регистриран в бежанския център в софийския квартал "Овча купел". След като получава хуманитарен статут, напуска България.

„В Агенцията за бежанците лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута – на бежанец и хуманитарен статус”, пояснява още Първанова.


„Лицето задължително се беседва в случай, че е преминало нелегално граница от ДАНС. Ако има отказ, ние ,разбира се, не предоставяме статут на бежанец”, пояснява още директорът на Държавната агенция за бежанците.