Военното министерство със становище за руските самолети, навлизали в зоната на отговорност на българските ВВС

Министерството на отбраната излезе със становище относно зачестилите случаи на нерегламентирано навлиане на руски самолети в зоната на отговорност на българската бойна авиация в нарушение на Споразумението за разпределение на въздушното пространство над Черно море. По рано военният министър Николай Ненчев заяви, че полетите на руските самолети са "провокации с неясна цел". Думите му намериха отзвук и в Русия, а говорителят на военно министерство на Руската Федерация Ген. Игор Конашенков поиска обяснение от бъгарския министър на отбраната.

"След случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море, Министерството на отбраната на Република България счита за необходимо да информира българската общественост, че съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол (за България Flight Information Region Sofia – FIR Sofia). Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната ", започва съощението си към медиите и обществеността военното ни ведомство.

"В тази връзка изнесената информация от Министерството на отбраната не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети. Те са били без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци. Всички те са документирани от Военновъздушните сили на Република България и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО. Българските ВВС стриктно изпълняват международните въздухоплавателни норми", категорично е министерството.

"Министерството на отбраната на Република България не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България (FIR Sofia) при спазване на международните въздухоплавателни норми.

Министерството на отбраната не търси конфронтация с никого. Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море", завършва становището си ведомството на Ненчев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"