Резултати от поредното класиране за прием на децата в детските заведения

Мисия Пловдив

27-07-2016, 10:47

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В проведеното на 26.07.2016 г. класиране за прием в детските заведения взеха участие 1111 деца. От тях 870 са на яслена възраст. Обявените места бяха общо 838. Важно е да бъде спазен срокът 1 август включително, до който родителите на класираните деца трябва да подадат документи за записване в детските заведения, в които са приети.

Към момента като цяло свободните места за всички възрастови групи, с изключение на яслените, са достатъчно за кандидатстващите деца. На предстоящите класирания ще бъдат обявени повече свободни места и за яслените групи, така че ще бъдат приети всички желаещи и от тази възрастова група – необходимо е само 3-годишните да постъпят през септември в детските градини.

Следващото класиране е на 11 август. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 2 август, включително. При кандидатстване за прием и подбора на детски заведения от изключително значение е родителите да се съобразят с наличните свободни места. Анализите показват, че има значителен брой подадени заявления преди няколко месеца, които се прехвърлят автоматично от едно класиране към всяко следващо и в посочените до 5 детски заведения вече няма свободни места. Тези деца няма как да бъдат класирани.

Родителите следва да са по-активни, да се запознаят с местата, с адресите на яслите и градините и условията в тях, за да изберат подходящите, възможни за класиране детски заведения. При наличие на заявления със статус „подадено“ и необходимост от ново подреждане на желанията, родителите следва да ги анулират и да подадат нови. Крайният срок за подаване на заявление онлайн за предстоящoто класиране е 9.08.2016 г. За тези, които използват помощта на директорите, срокът е 5 август.

Постъпване на родените през 2010 и 2011 г. деца през учебната 2016/2017 г. в подготвителни групи е задължително, съгласно нормативните разпоредби. Освен групи в детските градини, родителите могат да изберат и подготвителни групи в общинските училища на града. Там функционират както полудневни, така и целодневни групи. Информация за свободните места в тях може да бъде намерена на сайта на общината www.plovdiv.bg в раздел „Образование“. Записването в тези групи е на място в училищата и не е обвързано със системата за прием в детските заведения.