Ще си сътрудничим с Гърция в борбата с тероризма и каналджийството

Конкретни линии за още по-тясно сътрудничество по отношение на управлението на общата граница, ограничаването на нелегалната миграция и каналджийството, както и противодействието на тероризма обсъдиха българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и гръцкият министър по въпросите на миграционната политика Йоанис Музалас по време на дустранна работна среща в рамките на съвместното заседание на българското и гръцкото правителства, проведена в резиденция "Бояна". Това става ясно от съобщение до медиите от пресотдела на вътрешното ведомство.

"В контекста на актуалната среда за сигурност, поддържането на високо ниво на сътрудничество и своевременният обмен на оперативна информация придобиват още по-голямо значение", е подчертала Румяна Бъчварова по време на срещата.

Министрите също така са обсъдили засилването на полицейското присъствие от страна на двете държави в уязвимите точки по общата граница, както и организирането на съвместни гранични патрули, като доказала се успешна практика и в други направления на работа.

Министър Бъчварова е благодарила на гръцкия си колега за своевременната реакция при случаите на връщане на незаконно преминали българо-гръцката граница лица. В резултат на интензивния диалог, процедурите, които преди са отнемали месеци, сега се осъществяват в рамките на дни, изтъкна вътрешният ни министър. "Общите действия дават ясен сигнал, че двете държави предприемат необходимите мерки, за да не допуснат отварянето на нов мигрантски маршрут", изтъква още тя.

Гръцката страна е приветствала предложението на българския вътрешен министър за установяване на регулярна практика за изработване на съвместни позиции по общоевропейските въпроси. Като приоритетна област в това отношение двамата са посочили реформата на регламента „Дъблин“ и създаването на единна европейска система в областта на реадмисията и връщането. Министър Музалас подчертава още, че Гърция напълно подкрепя присъединяването на България към Шенген, което той  окачестви като "изключително важно за общата сигурност, не само на България и Гърция, a и на Европа“.

В срещата са взели участие и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Антонио Ангелов, председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, както и началникът на щаба на гръцката полиция генерал-лейтенант Захарула Цириготи.