Борисов: Номинациите на други партии не могат да променят избора на ГЕРБ

„Номинациите на други партии не могат да променят избора, който ГЕРБ ще направи за кандидат за президент. Съжалявам, че 125-годишна партия стигна до там, че да няма един член на партията, за когото да кажат: ето това е нашият кандидат. Такава им е скамейката. Какво ще стане, ако ние издигнем генерал Попов? Да разцепим армията ли искате? Несериозна работа”. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира твърденията, че командващият ВВС генерал-майор Радев е подал оставка, за да се включи в кандидат-президентската надпревара от името на БСП. Изказването си Борисов направи по време на посещението си в авиобазата Граф Игнатиево, съобщава пресотделът на Министерски съвет.


"Подведох се преди време за него, министър Ненчев ми казваше, че той е повече политическо лице, не е военен, но аз не му повярвах и сгреших – приятна игра му пожелавам. Щях да оценя като мъжка и достойна, генералска позиция, ако той си беше подал оставката, когато този завод беше приватизиран", посочва министър-председателят, визирайки продажбата на авиоремонтния завод „Авионамс”.

 

В изказването си Борисов говори и за казуса с авиозавода "Авионамс" и текущото състояние на въоръжените ни сили.


Подчертавайки, че през 2008 г. са приватизирани 65% от предприятието, а през 2012 г. – и останалата част от него, Борисов изказва резерви относно логиката, с която е направено това. „Не искам да политизирам нищо пред армията. Ще го спестя… Давам за размисъл на гражданите следното: защо през 2008 г. държавният завод „Авионамс”, където се ремонтират самолетите, хеликоптерите – и натовските, и нашите, и от много други страни, е приватизиран, а 2012 г. е доприватизиран? Този завод е на територията на пистите, тук, до дежурещите изтребители. С вицепремиера Дончев, с министър Ненчев решихме, че той е изключително важен за отбраната и националната сигурност, платихме го и вече е 100% държавен, т. е. на летците и пилотите”, посочва министър-председателят.

Премиерът Борисов обясни, че идеята е ремонтът на летателната техника да става в България, с оригинални двигатели, за да може максимално дълго наличната техника да се ползва. В завода трябва да може да се извършва ремонтът и на старите, и на новите изтребители, посочи той. Борисов изрази благодарност към полските партньори, че са помогнали на бойната ни авиация в труден момент, но отново попита каква е била логиката да се продаде заводът и да се ремонтират двигатели в Полша.

На въпрос дали ще бъде допуснато друга държава да охранява небето над България, военният министър Николай Ненчев заявява, че в Закона за отбраната и въоръжените сили ясно е записано, че тази дейност се извършва съвместно между България и евентуален партньор. „Никога не сме говорили да преотстъпим суверенитета на правото на друга държава. Това не е и необходимо“, акцентира Ненчев.

След посещението си във военното поделение в с. Црънча министър-председателят определи като изключително лоши условията, при които живеят и работят военнослужещите.

„За ВВС съм говорил, сега искам да изкажа изключителната си благодарност и възхищение от работата на сухопътните сили, на специалните ни части, които са позиционирани в Пазарджишко. Справят се фантастично. Имат много добра техника, въоръжение, оборудване, облекло. Докато казармите им не са пипнати от 50 години, в отвратително състояние са”, казва Борисов.

Премиерът е обсъдил с министъра на отбраната да се отпуснат средства за ремонтни дейности, които могат да започнат веднага – санитарни възли, спални помещения и др., а след изготвяне на проект ще се осигури финансиране за нова сграда на Специализирания учебен център в Црънча. „С финансовия министър ще поемем ангажимент – щом има проект, да се обяви конкурс за построяването на казарма. Те го заслужават, защото са безупречни… Може да ни е малка армията, но това, което виждам при съвместните операции, е изключително професионално подготвена”, заявява Борисов.