Правителството с нова Средносрочна програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на България

В програмата са посочени приоритетните за нашата външна политика страни и региони, към които е насочена българската помощ за развитие, а именно – Западни Балкани, Черноморски регион, Близък изток и Северна Африка

Правителството одобри новата Средносрочна програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ на България за периода 2016-2019 г. Тя е основен програмен документ, който определя принципите, целите и задачите на българската политика за развитие и хуманитарна помощ, както и начините и механизмите за оказване на помощ.


В програмата са посочени приоритетните за нашата външна политика страни и региони, към които е насочена българската помощ за развитие, а именно – Западни Балкани, Черноморски регион, Близък изток и Северна Африка, най-слабо развитите страни. Изборът им е въз основа на традиционните исторически, икономически и културни връзки, както и географската близост с нашата страна. Направленията и тематичните области на помощта – опазване на околната среда, повишаване качеството на образованието, разширяване на взаимната търговия и инвестиционна дейност, устойчиво управление в областта на земеделието и храните, защита на културното многообразие, подкрепа за демократични и отговорни институции, защита на правата на човека, миграция и развитие и др., са съобразени с нуждите на партньорите, с наличния опит, експертиза и ресурси от българска страна. В програмата са отчетени положените до този момент усилия и досегашната практика на България в предоставянето на помощ за развитие. Включени са условията и механизмите за предоставяне на хуманитарна помощ в бедстващи региони и възстановяването им след кризи.
България като нов донор отчита нуждата от общи усилия в борбата с бедността и неравенствата, предоставянето на достъп до качествено образование и здравеопазване, устойчиво икономическо развитие и защита на правата на човека с цел осигуряване на достоен живот на всеки. Политиката на сътрудничество за развитие на България повишава положителния имидж на страната ни и подпомага запазването и развиването на приятелски взаимоотношения със страните-партньори.
Приетата програма допринася за изпълнението на поетите от държавата ни ангажименти да насърчава устойчивия растеж на развиващите се страни, да подпомага интегрирането им в световната икономика и изграждането на по-справедливи и демократични общества. По този начин страната ни се включва активно в политиката на сътрудничество за развитие на ЕС и в общите усилия и действия за постигане на Целите за устойчиво развитие, приети от Организацията на обединените нации.