Ръководството на републиканците обмисля варианти да изкара Тръмп от борбата за Белия дом

Висши функционери на Републиканската партия разглеждат възможни сценарии на действие в случай, че Доналд Тръмп се откаже от битката за президентското кресло. „Високопоставени представители на партията са раздразнени и изумени от непредскзуемите действия на Тръмп и проучват въпроса как биха могли да го заменят в бюлетината, ако ттой се оттегли от борбата“, съобщава американският телевизионен канал АВС, цитиран от ТАСС.

В репортажа на телевизията се отбелязва, че за да може да бъде реализиран този сценарий, то Тръмп трябва сам да се оттегли от президентската надпревара. Няма никакъв възможен механизъм да Тръмп да бъде принуден да се откаже от кандидатурата си, а самият той не е давал ни най-малки признаци, че това може да стане.

Вторият етап на избирането на евентуален негов заместник следва да бъде решение на минимум 168 члена на Националния комитет на републиканската партия, но този процес е „осеян със сложности“, подчертава телевизията.

 

Според експерт от Републиканската партия, за да може политическата формация да издигне нов кандидат, Тръмп трява да се откаже от надпреварата до началото на септември.