Танева: Сектор „Пчеларство“ ще бъде подпомогнат с близо 4,3 млн. лева

Министърът на земеделието и храните по време на откриването на ХIII Фестивал на странджанския манов мед, който се провежда в гр. Царево.

"Сектор „Пчеларство“ ще бъде подпомогнат с близо 4,3 млн. лв. по държавната помощ „De minimis”. Условията, по които ще се кандидатства ще са сходни с миналогодишните относно диапазона на пчелните семейства и ще бъдат гласувани на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на ХIII Фестивал на странджанския манов мед, който се провежда в гр. Царево. Тя обясни още, че с одобрението на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., за първи път ще се осигури директна подкрепа за  мобилното пчеларство по мярка „Агроекология и климат“ за осигуряване на разнообразна паша на пчелите. „Тази мярка бе приета с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в „Натура 2000“ и в териториите на НР1 и НР2, с различни природни ограничения. Има и срокове, в които мобилните пчелини трябва да пашуват на тези места“, поясни министърът. Тя информира, че плащането, което ще се получи е на стойност 15.37 евро на пчелно семейство.  

Десислава Танева припомни, че идеята за мярката е възникнала в началото на нейния мандат и сега, година и половина по-късно, пчеларите ще могат да се възползват от европейската подкрепа, което ще доведе до ръст в сектора.

Тя подчерта, че е важно да се преработва добитият мед, за да може при продажбата му той да се продава в завършен търговски вид, с цел по-висока  добавена стойност.  „Процедурата по изготвяне на Защитеното наименование за произход „Странджански манов мед“ е на финален етап в Министерството и ще бъде изпратена в ЕК за вписване в европейския регистър“, информира Танева.

По време на Фестивала, министърът посочи, че сектор „Пчеларство“ е изключително експортно ориентиран отрасъл, в най-голяма степен от всички сектори в земеделието. Производството на пчелен мед  за страната през 2015 г. е било около 11 400 тона, от които 9 400 тона са за износ. Тя благодари на производителите за усилията и труда,  които полага на пазара да има продукт, който е здравословен.  

Министърът на земеделието отбеляза, че тази година България ще има рекордна реколта от пшеница и е увеличила производството си във всички категории животни. „Отчитаме най-големият ръст в областта на зеленчукопроизводството и се регистрира най-големият процент на площите с трайни насаждения, благодарение на обвързаната подкрепа”, съобщи още Танева.

Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружения „Странджански манов мед“ благодари на Министерството на земеделието и храните, областните структури и общинските служби и ДФЗ за  добрата съвместна работа през последните години.