Опровергаха информацията, че руски дипломат е застрелял крадец до Олимпийското село

Генералният консул на Руската федерация в Рио де Жанейро Владимир Токмаков подчерта, че никой от сътрудниците на консулството не е бил участник в инцидента, станал до Олимпийското село. 

По-рано бразилският вестник "Глобо" беше съобщил че Маркос Сесар Фареш Брага, уж вицеконсул в руското посолство, е застрелял крадец, който се е опитал да му отнеме часовника.

Според информацията, срещу руския вицеконсул е било извършено нападение. Инцидентът е станал до Олимпийското село по време на щафетата с олимпийския огън.

Маркос Сесар Фареш Брага, бразилец по националност, с жена си и дъщеря си, наблюдавал от автомобила си щафетата с огъня. В този момент към колата се приближили двама мъже на мотоциклети. Единият от тях разбил стъклото на автомобила и поискал от вицеконсула часовника му. Но 60-годишният сътрудник на руското посолство, който се е занимавал с джиу-джицу, отнел пистолета на крадеца и го застрелял.

В заявлението на местата полиция се казва, че Брага, който е родом от Рио, е вкарал престъпника в колата, отнел му е оръжието и е открил огън.

"Появилата се бразилските медии информация за това, че руски дипломат уж е бил въвлечен в инцидент със смъртта на бразилски ражданин по време на въоръжено нападение, не отговаря на истината", се казва в заявлението на Токмаков.

"Всички руски дипломати и сътрудници на руските учреждения в Рио де Жанейро са живи и здрави и нямат никакво отношение към това. Не е изключено обаче, човекът, който е бил въвлечен в този инцидент, да се е представил за сътрудник на руското консулство".