Старозагорци се събраха на Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина

Лектори са Даниела Найберг от САЩ, Гергана Панова от Германия и Константин Маринов

"Я кажи ми облаче ле бяло", в изпълнение на семейство Теменужка и Ангел Жекови и техните синове Живко и Мартин от Чигаго разплака стотиците старозагорци и техни гости от близо и далеч, които се събраха на Третата фолклорна среща на българските състави от чужбина в Стара Загора. Нашият концерт "Верея и приятели" дарявам на всички с любов за България, заяви Константин Маринов, който живее в Чикаго. Той е инициатор на форума вече трета година в родния му град.
Съорганизатор е Община Стара Загора и Държавната агенция за българите в чужбина.
На сцената в новия парк в Стара Загора се представиха с песни и танци 50 наши сънародници от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания и Германия.
18-годишната Моника Азманска, възпитаничка на френския лицей в Дубай, взриви публиката в изпълнението на "Що не ме ожениш мамо" и "Провикнал се деди Димо". Заминахме за Канада, когато беше на 13 месеца, приспивала съм я с народни песни, първият й концерт беше в храм "Св. Димитър" в Торонто, разказа пред БТА майка й. Двамата със съпруга й са строителни инженери от Русе, но влюбени в българския фолклор, защото той ги свързва с България.
Днес в Стара Загора пристигат певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, които ще се в включат в хоротеката. Лектори са Даниела Найберг от САЩ, Гергана Панова от Германия и Константин Маринов, който е инициатор на фолклорните срещи.