Над 40 журналисти арестувани след опита за преврат в Турция

След неуспешния опит за преврат в Турция от средата на миналия месец са арестувани 43 журналисти, а броят на издадените заповеди за арест вече е надминал 100, пише в. "Хюриет".

Базираната в Истанбул журналистическа асоциация "Платформа за независима журналистика" съобщава, че с ареста на журналиста от вече закрития вестник "Заман" Айшенур Парълдак броят на журналистите, намиращи се в ареста, нараства на 43.

Освен заповедите за арести на журналисти, властите също така налагат забрани за пътуване на служители на редица медии. Преди няколко дена, на 11 август,  Генералната медийна дирекция към министър-председателя съобщи, че журналистите, които имат задграничен паспорт, трябва да получат разрешение от иституцията, за да могат да пътуват в чужбина.

Междувременно, според официалната статистика, в страната са обявени за невалидни 74 562 задгранични паспорта заради съмнения за съпричастност на държателите им към опита за преврат. Също така над 200 журналисти са получили забрана за достъп до сградата на турския парламент.

От неправителствената организация твърдят и за ареста на 13 журналисти предимно от кюрдски медии, които са били задържани по причини, различни от подозрения за съпричастност към опита за преврат.