Тихомир Иванов и Георги Гетов със скок в историята на българската лека атлетика

Иванов е вторият ни представител във финал в скока на височина на Олимпиада след Георги Дъков в Барселона 1992

Тихомир Иванов се превърна в първият български атлет, който достига до финален етап на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. 22-годишният плевенчанин дебютира превъзходно на Олимпиадата, след като в квалификацията тази нощ изравни личния си рекорд от 229 сантиметра. Отличният скок му беше достатъчен да си осигури класирането за битката за разпределението на медалите, а там тя се очертава фа бъде наистина ожесточена.

Останалите финалисти са Брандън Старк (Австралия), Бохдан Бондаренко и Андрий Проценко (Украйна), Дерек Друен (Канада), Димитриос Хондрокукис и Кириякос Йоану (Кипър), Мажед Алдин Газал (Сирия), Ерик Кинард (САЩ), Робърт Грабарз (Великобритания), Мутаз Еса Баршим (Катар), Тревър Бари и Доналд Томас (Бахами), Хоел Кастро (Пуерто Рико) и Ярослав Баба (Чехия).

Финалът ще бъде на 17 август в 2:30 часа българско време.

Важен факт, който трябва да се отбележи е, че с успеха си Тихомир Иванов прави голям скок и в историята на българската лека атлетика. Той се превръща във втория ни представител във финал в скока на височина на Олимпийски игри след друг плевенчанин - Георги Дъков. В Барселона 1992 Дъков достига до битката за медалите и завършва 14-ти с резултат 2,24 м.

Адмирации за успеха на Тихомир заслужава и неговият личен наставник Георги Гетов, който е неотлъчно до него през последните години. Гетов е бивш шампион на България по скок на височина, както и сребърен медалист от европейската клубна купа и балканското първенство, но в момента със сигурност изживява може би най-вълнуващите емоции в спортната си кариера.