Боксьори от цял свят скочиха на АИБА, реферите опорочиха Олимпиадата

"Измамници! Лъжливи копелета!", изригна ирландският боксьор Майкъл Конлан, размахвайки средни пръсти към асоциацията

Почти няма ден без скандали в олимпийския турнир по бокс, а световният шампион Майкъл Конлан зашлеви публично Международната боксова асоциация (АИБА).

Ирландецът загуби четвъртфинала си срещу Владимир Никитин от Русия в категория до 56 кг. Конлан вдигна победоносно ръце след края на мача, в който видимо доминираше, но съдиите го сюрпризираха неприятно, определяйки противника му за победител. Това предизвика Майкъл Конлан да покаже какво мисли за международната боксовата асосциация, използвайки средните пръсти на ръцете си, за да бъде достатъчно красноречив.

"АИБА са измамници. Шибани измамници! Толкова е просто. Това съм аз. Никога няма да се бия за АИБА отново. Те са лъжливи копелета. Плащат на всички!", изригна бесният Конлън, цитиран от boxingscene.com.

"Аз бях тук, за да спечеля олимпийското злато. Моите мечти бяха разбити. Тези хора (АИБА) винаги са мамели. Аматьорският бокс смърди. От ядрото до върха.", казва Конлан.

"Исках да се върна със златен медал за Ирландия. Сега имам чувството, че се връщам като загубеняк Аз не съм загубеняк, аз съм победител. Днес просто се видя колко корумпирана е тази организация", допълва ирландският боксьор, отбелязвайки, че по-подобен начин е била ощетена и сънародничката му Кати Тайлър предишния ден.

Освиркаха руснак в кат. до 91 кг,  реферите порязаха и румънец

Реферите на боксовия турнир в Рио предизвикаха сериозен скандал и с обявяването на руснака Евгений Тишченко за шампион в кат. до 91 кг. Това се случи при сериозно превъзходство на съперника му Василий Левит от Казахстан. И тримата арбитри дадоха предпочитанията си за представителя на "сборная“ – 29:28, 29:28, 29:28. Последвалата реакция на публиката бе безпощадна - неколкоминутно освиркване на руснака, включително и на стълбичката. Тишченко нямаше как да се зарадва, а треньорите му пък не искаха да повярват какво се случва.

Шефът на МОК Томас Бах изгледа на живо сценката от трибуните заедно с президента на АИБА Чинг Куо-Ву. "Работата на съдиите може да се оценява различно. Но те излязоха с това решение и то трябва да се уважава.", лаконичен бе Ву.

От съдийството пропищя и румънецът Михай Нистор, който бе ощетен срещу йорданеца Яшияш при супертежките. След сблъсъка състезателят от северната ни съседка бе категоричен, че по този начин реферите помагат на французина Йока", тъй като "петлите" имат човек в управата на АИБА и се надяват на титла.

Съдиите "нокаутираха" Симеон Чамов и Даниел Асенов

От съдийството в Рио си изпатиха и двама български боксьори. Симеон Чамов и Даниел Асенов бяха ощетени в осминафиналните си битки, въпреки очевидното си надмощие. За всеобщ шок арбитрите обаче предпочетоха тайландец пред Чамов и алжирец пред Тайсъна, с което затвърдиха оформилото се мнение, че боксовият турнир в Рио е тотално опорочен от задкулисни игри.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен