Хиляди цивилни използвани като жив щит от ИДИЛ при отстъпление в Сирия

Въздушни снимки, разпространени от съставените от кюрди и араби Сирийски Демократични Сили (СДС), показват как бойци на "Ислямска държава" използват хиляди цивилни като жив щит при отстъплението си от превзетия наскоро северен сирийски град Манбидж, предава BBC. Цивилните граждани били разположени във всяко едно от превозните средства в конвоя, отправил се на север, последван от ислямските екстремисти.


Подкрепяните от САЩ кюрдско-арабски сили са спрели настълението си, след като са разбрали, че в коновоя има много цивилни. Смята се, че джихадистите са се оттеглили на север в посока границата с Турция. Бойците на СДС поеха контрола над Манбидж след изтощителна 10-седмична обсада, като им беше окзана и въздушна подкрепа от ръководената от САЩ западна коалиция.

След като се разбира, че градът ще падне, отряд, съставен от 100 до 200 хил. терористи събира членове от семействата си, симпатизанти, както и цивилни заложници, заявява говорителят на западната коалиция Крис Гарвър.

Цивилните са били смесени с бойците на ИДИЛ и са се запътили на север. "Наложи се да третираме всички като цивилни. Не стреляхме, само наблюдавахме", споделя представител на кюрдско-арабските отряди.

При отстъплението си в Манбидж в сряда ИЛИЛ също взе за заложници хиляди мирни граждани, повечето от които в последствие бяха освободени. Според говорителят на западната коалиция, освен че ползват цивилните като жив  щит, понякога екстремистите ги изпращат на фронтовата линия, където да бъдат убити погрешка. Целият този процес се записва на камера и се разпространява в интернет с цел пропаганда.