До 5 години България може да задоволи сама нуждите си от свинско месо

Общество

20-08-2016, 11:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Диетично свинско месо? Мисията – възможна

Това прогнозира собственикът на "Манекс сън" Наско Манасиев

В България след 4-5 години няма да се говори за дефицит на свинско месо. Това прогнозира собственикът на "Манекс сън" Наско Манасиев.

В момента България внася 70% от месото, което се предлага в търговската мрежа - сурово или под формата на колбаси.

"Сега в България се произвежда едва около 30% от месото, предлагано на пазара", обяснява Манасиев. "Отрасълът беше в много дълбока криза между 2000-2012 година. В този период производството успя да се стопи от 5 млн. прасета на 1 млн. Причината за това преди всичко беше нерентабилно производство, неотговарящо на европейските изисквания. Отглеждаха се стари породи, неефективни. Месото беше с голямо процентно съдържание на мазнина - вредно за консумация, неотговарящо на съвременните изисквания за здравословно хранене. Днес всичко това вече е минало: водещите фирми, които останаха на пазара, успяха да преустроят целия си бизнес. Те, в това число и "Манекс сън", въведоха нови технологии с нови породи и с нов метод на хранене, в което да не участват трупни брашна, които, например, причиняваха зараза от луда крава. Те бяха изхвърлени изобщо от употреба. В България в момента животните се изхранват изключително само с негенномодифицирани храни и не се използват хормони. И тези животни се гледат при съвсем други условия - в просторни свинекомплекси с чисти и климатизирани помещения. Всичко това беше постигнато с цената на големи инвестиции от страна на бизнеса. Немаловажен фактор са и качествените зърна, които се използват за храна на животните и, както казах - липсата на генномодифицирана храна."

Породите, които в момента се отглеждат от "Манекс сън", са от най-високотехнологичните и с най-ниско съдържание на мазнини в месото - с около 60% по-малко, отколкото в старите породи. В момента в свинекомплекса на фирмата в Слънчево се отглеждат средно 70 000 хил. прасета годишно от породи, внесени от Дания - световни лидери в това производство. От тях се добива месо от най-високия клас, който се произвежда в света.

"В качествено отношение българското и вносното месо са несъпоставими - първо нашето е свежо, изхранвано с качествени храни, с контролирано и минимално използване на антибиотици. В същото време от Европа влиза месо, което не е реализирано на техните пазари, или такива категории меса, които не се търсят при тях - плешка, врат... А и това са меса, които са обработени по някакъв начин - шприцовани, вакуумирани, самото месо не отговаря по качества на нашето месо. Вносното месо се използва предимно за колбаси, защото при директна консумация "качествата" му са видни - то се пени, пуска вода, цветът му не е на свежо месо...", категоричен е Наско Манасиев.

От началото на 2016-а до средата на годината в България се предлагаше местно месо, което беше с най-ниските цени за последните 10-15 години. Преди години, при цена на едро от средно 3,30 лева за килограм живо тегло, сега тя стигна 1,60 лева за килограм живо тегло. Причина за това беше свръхпроизводство в Европа. В момента обаче цените отново вървят нагоре заради големите количества, които се изнасят за Китай. Трайно ниски цени на свинското месо на българския пазар могат да бъдат постигнати при увеличаване на родното производство и увеличаване на конкуренцията, прогнозира Манасиев.

"Колкото е по-голямо производството, колкото сме по-рентабилни - толкова повече ще падат цените. Дълги години секторът не беше гледан с добро око, животновъдството беше ликвидирано и едва в последните 5-6 години започва да се възражда. От 4-5 г. животновъдите в България получават национални помощи, а това е добре за отрасъла и събуди амбициите на бизнеса за увеличаване на това производство. Това национално подпомагане беше за 5 г. и приключва догодина. Засега имаме обещание, че то ще бъде продължено с още 5 години. Ако това стане, аз прогнозирам, че до 5 г. в България ще се продава само българско месо. За задоволяване на нуждите на пазара сега са необходими около 4 млн. прасета, сега те са 1,2. След 4-5 години България няма да има нужда от внос, а можем да започнем и износ. Подобно на Дания, която е със 7 млн. население, а произвежда 23 млн. прасета годишно", твърди Наско Манасиев.