Новият шеф на Гранична полиция от Бургас обрал овациите на Фронтекс като командир на кораб

Животът

20-08-2016, 17:14

Снимка:

pixabay

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вино и любов върнаха каналджия в затвора

Кичиков е изключително отдаден на работата си, впечатлил е и Бойко Борисов

Мъж на място, който държи на думата си и на приятелството - това най-често може да се чуе за Светлан Кичиков, който в началото на септември ще оглави официално Гранична полиция. Казват го созополци, които познават Светлан от дете, както и колегите му от Гранична полиция. Кичиков бе посочен като приемник на досегашния началник - главен комисар Антонио Ангелов, който подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов, пише 24 часа. Повод бе скандалът с обществената поръчка за транспортирането на мигранти от границата до бежанските центрове. Колеги на Кичиков не изключват възможността той да е направил впечатление на Бойко Борисов по време на някоя от последните му визити по крайбрежието, свързани с провеждането на учения или контрол на границата.
Няма да е коректно да давам изявления в този момент, още повече че не съм встъпил в длъжност, отклонява поканата за разговор Кичиков. Според запознати той е в отпуск, за да се подготви за преместването в столицата. В момента тече процедура за допускането му до квалифицирана информация на най-високо ниво, което съответства на новата му длъжност, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.
Светлан Кичиков е професионалист, името му е познато не само в нашата Гранична полиция, но и във Фронтекс, което е важно при актуалната обстановка, допълни Костов. 49-годишният Кичиков попадна в новините на 15 август, когато от ръководството на МВР съобщиха, че е започнала процедура по назначаването му за директор на Главна дирекция “Гранична полиция”. Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, но детството му минава в Созопол. В този период създава приятелства, които са част от живота му и до днес. След дни - на 29 август, ще навърши 49 г. Аз съм си местен, често казва пред созополци Светлан Кичиков. Завършва гимназия във Варна. Другата голяма група негови приятели са оттам. Ваканциите обаче задължително минавали в южното градче, където е бащината му къща.
От 1985 до 1990 г. учи във ВНВМУ “Никола Йонков Вапцаров” във Варна, специалност “Корабоводене за военноморския флот”. Завършва с магистърска степен. След това е разпределен в Созопол и служи в бригадата “Леки сили”. Това беше едно от най-боеспособните отделения на флота, припомнят военни. В системата на МВР е от 1992 г. и кариерата му през следващите 25 години е класически пример за изкачване нагоре стъпка по скъпка без зашеметяващи скокове. В началото е командир на граничнополицейски кораб След това е повишен в началник на група кораби, зам. началник на база “Граничнополицейски кораби” в Созопол, а след това и я оглавява. Работил е по различни проекти, затова в системата смятат, че той е един от хората, които най-добре познават спецификата на охраната по море. Във визитката му има солиден брой международни обучения - в Германия, САЩ, завършил е ILEA - филиала на ФБР в Унгария, както и многобройни курсове в България. Корабът “Обзор”, на който той бе командир, в началото на годината предизвика фурор с успешното си участие в операцията на Фронтекс на гръцко-турската морска граница, дава висока оценка главният секретар на МВР Георги Костов. Българският екипаж прекарва около 40 дни в Егейско море и с негово съдействие са спасени над 7000 мигранти, които се опитвали в всевъзможни плавателни съдове да стигнат до гръцките брегове. Имат и попадения при залавянето на трафиканти.