Екипът на „Дунав Ултра“ спря в Русе, приветстван от Общината и граждани

Мисия

21-08-2016, 17:01

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе се рекламира в сърцето на Париж

Целта на събитието е да популяризира възможностите за развитие на туризъм

Днес, около 14.30 ч., в Русе пристигнаха участниците и екипът на „Дунав Ултра“, които редувайки бягане и каране на велосипед изминават близо 700 км. за 48 часа, като следват северната ни граница.      На територията на общината те бяха посрещнати и приветствани от Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“, както и от представители на звено „Туризъм“ към Община Русе, които връчиха на групата ентусиасти рекламни материали на града и на инициативата „Русе – европейски град на спорта“. Срещата се състоя пред „Булстрад Арена“, една от ключовите атракции в града. Както е известно, основен фокус в инициативата е развитието на туризма и туристическа разпознаваемост на Дунавския регион, а многофункционалната зала в града работи именно в полза на сектора.

„За Русе е чест да посрещне участниците в „Дунав Ултра 3“, заяви Ирена Петрова. По думите й третото поред издание на кампанията в подкрепа на едноименния веломаршрут по поречието на река Дунав до Черно море, е най-мащабен, затова и благодари на Борис Бегъмов – създател и идеолог на „Дунав Ултра“ за преминаването през Русе.

Целта на събитието този път е да популяризира възможностите за развитие на туризъм в България и по-специално да насочи вниманието за икономическо развитие на крайдунавския регион чрез привличане на велотуристи от страната и чужбина.

В подкрепа на идеята, цялото събитие се заснема от професионален снимачен екип, който ще реализира 45-минутен документален филм, посветен на региона.

Изпитанието започна на 20 август и в него участват четирима мъже, атлети-аматьори, които в рамките на 48 ч. се превръщат в главни герои на най-щурото Фейсбук риалити. Това са Илиян Лазаров – бегач, Станислав Евгениев – гребец, Филип Лхамсурен – приключенец-сървайвър и Борис Бегъмов - колоездач, създател и идеолог на концепцията „Дунав Ултра“. Единствено по рода си, приключението стартира вчера от с.Куделин, Видинско, и би трябвало да приключи успешно в черноморското с.Дуранкулак. Авантюристите - спортисти ще трябва да прекосят дистанцията, колоездейки (общо 640 км) и бягайки (цяла една маратонска дистанция от 42.195 км), но без да се състезават помежду си. Начинанието ще се смята за успешно, дори ако само един от четиримата успее да финишира в предварително зададените 48 часа.

По време на самото изпитание, движението на всеки един от участниците може да се следи директно в интернет чрез специална технология за GPS проследяване в реално време на адрес http://www.dunavultra.com. Във Фейсбук страницата на „Дунав Ултра“ се публикува информация на живо от мястото на събитието - видеа, фотографии, новини, интервюта и информация за състоянието на колоездачите-бегачи, които споделиха с журналисти в Русе, че изпиват по 15 литра вода дневно при това натоварване.