За 36-ти път в Черни Вит ще се проведе общинският фолклорен събор „От Тимок до Вита”

Тази събота и неделя (27 и 28 август) в тетевенското село Черни Вит за 36-ти пореден път ще се проведе общинският фолклорен събор „От Тимок до Вита”, съобщават от пресотдела на Община Тетевен. Събитието се организира от общината, кметството на Черни Вит и читалището на селото „Христо Смирненски 1925г”.

Тържественото откриването на събора ще бъде в събота от 10:00 часа на сцената в центъра на селото, където два дни на открито ще звучи български фолкор, уточняват от общината. Около 80 фолклорни състава, групи за народни обичаи и инструменталисти ще вземат участие в празника. Регламентът е точен – може да се представя само автентичен, изворен фолклор, като съборът няма състезателен характер, а неговата цел е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на фолклорното ни богатство. Всички групи и индивидуални участници ще получат Грамота за участие и сувенир. На 26 август от 19:00 часа, всички желаещи ще могат да чуят изпълненията на децата от Смесен хор „Звъника”, при центъра за работа с деца гр. Плевен, с художествен ръководител Ваня Делийска.

Майстори готвачи ще готвят над обвити в пушек котли, но няма да разкрият разковничето за вкусните ястия от агнешка курбан и боб чорба. Всеки самодеец, както и хората дошли за празника ще могат да вкусят от тези специалитети. Организаторите обещават, че съборът ще бъде изпълнен с много пъстрота, която  позволява човек да се докосне до характерните за българина занаяти, да опита от народната трапеза  и кулинарните специалитети на планинската кухня, и да почувства богатата душевност на балканджиите.