Рашидов: Глоби от 30 000 лева ще бъдат наложени на собствениците на изгорелите тютюневи складове

„Максимален размер глоби в размер на 30 000 лева ще бъдат наложени на собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. Той допълни още, че е невъзможно по случая да се предприемат други мерки, освен предвидените от закона. „След като за случая се изкажат експертите и следователите от МВР, тогава ще се установи дали става въпрос за умишлени действия. Ако това се докаже, тогава ще се поискат строги санкции за причинителите.

Според него не може да се унищожават архитектурните паметници на България.

„Съжалявам, че някои хора смятат, че когато се събори един паметник на културата, като падне или изгори, това им дава основание да си построят каквото си искат. Не, ще се научат като собственици да си възстановяват сградите, допълни министъра на културата при днешния оглед на изгорелите тютюневи складове.

По думите му имената на собствениците ще бъдат открити в най-кратък период от време. „Няма начин, няма как да не знаем имената им. Ще ги проследим. Това изисква време, тъй като не е работа на министерството да следи собствеността на 8 милиона души. Министърът съобщи още, че през септември ще бъде внесена поправка в закона с искане за солени глоби, за да може най-накрая да се разбере, че не може паметници на културата да се събарят с лека ръка.