Пик на чуждите туристи у нас, 2016 г. е рекордна от 1990 г. насам, заявява мин. Ангелкова

Тази година е най-силната за туризма от 1990 г. насам, като броят на чуждите турсти е надвишил с 12% дори пиковата 2014 г. Тези данни бяха изнесени в интервю за "24 часа" от министърът на туризма Николина Ангелкова.

От думите на министъра става ясно, че предварителните очаквания за увеличение на туристическия поток са били в рамките на 5%, докато де факто реалният ръст е цели 15%. "Радвам се, че за толкова кратко време успяхме да обърнем тенденцията и да договаряме с година по-рано сезона за следващата година. Двустранните ни отношения с колегите са много добри- с Русия, Германия, Сърбия, Македония, Великобритания и др. За първи път от няколко години имаме наистина бум на интереса към България от Полша, Чехия и Словакия, като при Полша е най-осезаем. Само за първото шестмесечие е 100%, а само за юни - 177%, което наистина е доста впечатляващо. Това показва, че сме взели правилните решения за работата с пазар Германия", заявява още Ангелкова.

Въпреки позитивните резултати, тенденциите могат дори да бъдат засилени, поради факта, че летният туристически сезон все още не е приключил. "Хубаво е, че и септември ще е доста ангажиран на база резервациите до момента", казва министърът на туризма.

Според Ангелкова, за да бъде запазен този положителен ръст, е необходимо да се направят инвестиции в материалната база, където такива няма. Причината - търсят се пакети във високия клас.

В интервюто си Ангелкова дава уверение, че следващата година на концесия по нова методика ще бъдат отдадени поне 20 плажа. Това означава, че използването на прдлаганите там услуги - чадър и шезлонг, ще струва между 2 и 4 лв. "При избора на концесионер цената на плажните принадлежности ще носи 40% тежест при оценката. Това значи, че концесионер, подал базовата или по-ниска цена, ще има по-голям брой точки при оценката - т.е. ще е по-конкурентен. Разбира се може да се обявят и нулеви цени. За да гарантираме качество, предвиждаме и 20% тежест на допълнителните услуги. Ще изискваме концепция и план за управление на плажа всяка година. Въвеждаме и изискване за опит-минимум 5 г", обяснява министърът.