За първи път от 1829 г. в Атина ще отвори врати джамия

Атина остава единствената европейска столица, в която няма мюсюлмански храм

Общинският съвет в гръцката столица Атина е одобрил строителството на първата официална джамия в града след като последната функционираща такава е била затворена в далечната 1829 г., пише  Al Masdar News.

Мюсюлманският храм ще бъде построен в предградието Вотаникос, което в по-голямата си част е промишлена зона, собственост на гръцките Военноморски сили. Именно заради това, въпреки преломното решение на дългогодишния казус с липсата на джамия в гръцката столица, много мюсюлмани се оплакват от недостъпността на квартала и отдалечеността му от удобен публичен транспорт, като смятат, че е по-удачно джамията да бъде построена в близост до градския център.

"Ние сме гръцки граждани и данъкоплатци и това е наше право. Заслужаваме да имаме място, където да се молим с достойнство", заявява Наим Елгандур, председател на Гръцката мюсюлманска асоциация. Той е от египетски произход и живее в южната ни съседка 44 години.

Кметът на Атина Георгос Каминис определя решението да бъде построена джамия в града като "решителна стъпка в безспорното право да бъдат практикувани религиозни вярвания в условия на уважение на достойнството на вярващите".

Стойността на проекта е 949 хил. евро, което е серизна сума в обхваната от дълбока икономическа криза Гърция. Атина остава единствената европейска столица, в която няма джамия.