Калфин за кандидатурата на ген. Радев: Целта ни беше да търсим максимално широко съгласие

"Целта ни беше да търсим максимално широко съгласие на тези избори. Ситуацията около България е много сложна. Не ни трябват вътрешни битки или партийно противопоставяне." Това заяви в пред БТВ зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

Калфин за пореден път подчера непринадлежността на Радев към АБВ и своеобразната му безпартийност. По думите му  той е "изключително подходящ" кандидат за държавен глава, който  "притежава всички необходими качества за да бъде и обединител на нацията". „Целта ни беше да търсим максимално широко съгласие. Генерал Радев беше избран от една от номинациите на социалистическата партия, която беше приемлива и за АБВ“, подчерта Калфин.

Според Калфин е напълно възможно и номинацията за вицепрезидент да бъде отново непартийна, силна фигура. „Вицепрезидентската номинация трябва да бъде предложена от кандидата за президент. Все пак те ще бъдат екип, който не може да се съшие, да се сглоби изкуствено. Разбира се, кандидатът за вицепрезидент трябва също да бъде  приемлива фигура“

Ивайло Калфин призова за бързо сформиране на предизборния щаб и стартиране на активната кампания.

В интервюто си Калфин коментира и казуса предадения на Турция бизнесмен Абдуллах Бююк.  По думите му все още няма официално яснота дали турският гражданин е развивал някаква нерегламентирана дейност в страната ни, но това е въпрос от компетентността на службите за сигурност. „В случая се доверявам на службите, след като са решили, че той трябва да бъде върнат. Предполагам, че имат данни, че той е работил в България по неща, които не са приемливи за страната ни“, заяви Калфин. Той обаче бе категоричен, че начина по който  южната ни съседка притиска ЕС и България, заплашвайки с мигрантска вълна, е неприемлив. „Ердоган казва: Турция много се мъчи с мигрантите и Европа не прави нищо. Неприемливо е когато от български държавници се чува същото. Този трафик през границата на имигранти не е нещо случайно. Турция трябва не да се оплаква, а да направи всичко възможно да го затвори. Не е приемливо Турция да заплашва ЕС, че щяла да пусне мигрантите ако не получи безвизов режим. Не може да влезеш в едно семейство, като изриташ вратата и влезеш с взлом“.